Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs fler händer för att få hög kvalitet i vården

Vi får höra dagligen om misären i äldrevården. Man lägger mer energi på att spara pengar och att man ska kunna välja kommunal eller privat utförare än bra omvårdnad. Då undrar jag om inte offentlig upphandling borde tas bort. Man bör gynna lokala företag före billigast företag.

Bra omvårdnad är den som får ta den tid som personen behöver för att känna sig bekväm, sedd och hörd. Att det finns tid för samtal och om det är svårt att äta kan det gå bättre om någon sitter bredvid och samtalar lite.

Vård och omsorg för människor oavsett ålder måste få kosta pengar, det måste finnas gott om personal och heltid är alltid 30 timmar i veckan för 40 timmars lön. Det är mer psykiskt jobbigt att jobba med människor än i en fabrik. På fabriken stämplar man ut och går hem, man tänker inte på arbetet hemma. Men när man jobbar med människor så funderar man alltid på om alla fick sin medicin, varför var hen lessen, varför stannade jag inte en liten stund till och tröstade. Man lever med ständigt dåligt samvete.

Redan 2000 var personalen så få så många boende fick inte komma ut på promenad på ett helt år. Många fick åka till akuten utan någon vid sin sida för ingen anhörig brydde sig att följa med. Man behöver inte vara undersköterska för att städa, tvätta kläder, sitta ner och prata eller läsa en tidning. Man behöver vara två vid dusch och förflyttning för säkerheten för anställd och vårdtagare. Om man har tillräckligt med personal stannar nog fler, annars kommer fler fly vården.

”Mimmi tänkaren”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel