Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs mer politik i kyrkan – i synnerhet partipolitik!

Nu är det kanske inte ett budskap som lockar fler att delta i kyrkovalet, men valet handlar om ett faktiskt behov av mindre tjänstemannavälde och tydligare besked om vägval för framtiden. Vägval är alltid grundade i värderingar och prioriteringar och det just vad politiken är bärare av.

Guds ord och budskap är bara huggna i två stentavlor, inget mer, resten har alltid tolkats av sin samtid och lett till olika riktningar och prioriteringar. Och olika förkunnelse av Guds ord! Det som sades för 150 år sedan tror jag få skulle vilja höra idag från svenska kyrkans predikstolar. Än mindre vad som sades när vi blev en luthersk-evangelisk kyrka i Sverige en bit in på 1500-talet.

Det vore nog en lätt underskattning att antyda att jag är rätt less på alla utrop om att: I kyrkan är det bara Guds ord som ska styra – ingen politik. Alltså, har somliga totalt missat själva grejen?

För det första blir det ingen förkunnelse över huvud taget om det inte finns människor av kött och blod som tar ansvar och kandiderar till de beslutande instanser som formats. Formade i demokratiska val av demokratiskt valda ledamöter.

För det andra blir det ingen förkunnelse av en gemensam lära, tolkad i en gemensam nutid, om varje församling blir sig själv nog, där de anställda svarar för prioriteringar, tolkningar och fördelning av andras pengar (kyrkoavgiften).

För det tredje blir det ingen förkunnelse med fokus på tolkningar som förordar öppenhet, tolerans, kärlek och allas lika värde, om de förtroendevaldas värderingar inte är just sådana.Framför allt är vår svenska kyrka betjänt av förtroendevalda som har tydliga värderingar som grupp, som går till val på ett tydligt valprogram, inte som individer med olika tyckte och smak allt eftersom stunden faller på. Vår svenska kyrka behöver mer av den slags tydlighet som partipolitiskt engagemang mejslar fram.

Som företrädare för socialdemokraterna vet jag att väljarna är i trygg förvissning att jag företräder just en socialdemokratisk värdegrund, och ingen privat format ideologi.

Nu återstår att se hur många som delar mina värderingar och tar med sig likasinnade att rösta. Från 4 september ända in på valdagen kan man rösta oavsett om man är på hemmaplan eller inte, enklast om man medför röstkortet som skickas ut i månadsskiftet, eller har en giltig legitimation med sig.

Maria Lagerman, Ramsberg. Kandiderar för Socialdemokraternai Linde bergslags församling, i Västerås stift och i Kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel