Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir ett tufft EM - utan Warvne

Tobias Warvne presenterades som sista spelare inför en vrålande hemmapublik. När han fick chansen började han med en målgivande assist i sitt första anfall. I det andra gjorde han mål.
Jag har sett landslagsdebuter som har slutat betydligt sämre än så.

Annons

Lif Lindesbergs-stjärnan tog verkligen chansen när han fick den. Trodde själv att det skulle vara hämmande för Tobias att göra landslagsdebuten hemma i Idrottshuset, men själv såg han ut att tycka tvärtom.

Visserligen fumlade han lite i en av de första bollkontakterna, men sedan vågade Tobias sticka in näsan mellan Egyptens tuffa försvarare utan att tveka.

Warvne kom utan tvekan undan sin blågula A-lagsdebut med hedern i behåll.

Lif-stjärnan är i dagsläget inte med i den 16-mannatrupp som reser till EM. Men trots det står dörren till Österrike fortfarande lite på glänt.

Efter Jonas Larholms korsbandsskada och Martin Boquists nej tack landslagsspel är det nämligen stor brist på svenska högerhänta skyttar. Och eftersom Lugis storvuxne 20-åring Kim Ekdahl du Rietz dras med axelproblem är vänsternio en riktig krisposition i landslaget. Den stora frågan för tillfället är om han kommer att bli tillräckligt frisk för att över huvud taget kunna vara med under EM.

Personligen tvivlar jag. Ekdahl du Rietz har inte kunnat gå för fullt i elitserien någon gång under höstsäsongen och att tro på att han ska bli fullt återställd på de veckor som återstår innan Europamästerskapen känns inte troligt även om landslagsläkarna säger annat.

Frågan är hur Staffan Olsson och Ola Lindgren tänker om Lugispelaren tvingas lämna återbud? Nöjer de sig med att ha Fredrik Larsson som enda utpräglade vänsternian och tar med ytterligare en mittsexa? Eller plockar de med Tobias Warvne eller Jonathan Stenbäcken som backup?

Åsikterna går isär bland de experter jag talat med. SVT:s Magnus Grahn tror på Warvne, TV4:s Claes Hellgren gör det inte.

Ola Lindgren gav inget klart svar när jag frågade honom. Givetvis hoppas han fortfarande på att frågan aldrig behöver ställas på sin spets – att Kim Ekdahl du Rietz blir fit for fight. Men Lindgrens uttalande om att Tobias Warvne behöver förbättra sin fysik för att duga på internationell nivå var förmodligen en tydlig fingervisning om att det inte blir något EM för Lif-stjärnan oavsett vad som händer.

Synd. Jag tror att han med sin orädda spelstil skulle passa utmärkt som inhoppande joker bakom Fredrik Larsson.

Annars var den blågula insatsen mot Egypten en helt okej start på uppladdningen inför vad som komma skall. Om Sverige ska lyckas gå vidare från den stentuffa EM-gruppen (Slovenien, Polen och Tyskland) krävs ett målvaktsspel på hög nivå. Peter Gentzel och Tomas Svensson lämnade ett stort tomrum efter sig, men i går visade Dan Beutler och Mattias Andersson att de är på väg att bli fullvärdiga arvtagare.

Kan sedan Kim Andersson prestera på samma höga nivå i landslaget som i klubblaget Kiel kan Sverige räcka en bit i EM. Men tro inte på någon medalj. Till den nivån fattas det fortfarande en del.

Annons