Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir omval i Örebro

I dag meddelade valprövningsnämnden att kommunvalet i den nordöstra delen av Örebro ska göras om.

Flera gånger har beskedet blivit uppskjutet, men nu har valprövningsnämnden beslutat att det blir omval i nordöstra Örebro.

Skälen till att det blir omval är dels att 17 budröster felaktigt har godkänts, samt händelserna kring Vivallas röstningslokal.

Nämnden var enig i beslutet. Det blir även omval i Västra götalands läns landsting.

– Felen är allvarliga i den mening att de har påverkat valutgången, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Valprövningsnämnden.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson välkomnar Valprövningsnämndens beslut om omval.

– Det är mycket beklagligt att fel har begåtts och det är välkommet att omval genomförs för att ge korrekta valresultat. Sverige ska höra till världens främsta demokratier. Då är det av yttersta vikt att det inte finns tveksamheter i valprocessen, säger Birgitta Ohlsson.

Vilka får rösta?

Om du är över 18 år och har varit folkbokförd i Sverige i minst tre år får du rösta i omvalet i Örebro kommun. Dessutom ska du bo i/vid: Axberg, Bromsplan, Ervalla, Glanshammar, Ödeby, Hagaby, Hjortstorp, Hovsta, Järntorget, Karolinska, Kåvi, Lillån, Lillån, Bettorp, Lundby, Norrby, Pettersberg, Ringstorp, Rynninge, Grenadjärstaden, Sofia (CV-området), Vivalla.