Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns allvarlig risk för akut elbrist

Replik  till ledare i NA den 3 september.

Energifrågan är en av våra viktigaste frågor. Hela samhället håller på att ställa om till elektrisk energi istället för fossil. Jag möter detta på många av de besök jag gör på både företag och energiföretag.

Ett enormt ambitiöst arbete pågår och detta kommer att leda till att vi kommer ha möjligen att ställa om till fossilfritt.

En mycket positiv och ansvarsfull utveckling. Det är inte helt utan utmaningar, trots att vi blir mer och energieffektiva behöver vi mer och mer energi. Det kräver att vi både kan producera klimatsmart energi, men också att den infrastruktur som behövs finns. Vår infrastruktur vad avser el är gammal och otillräcklig. Vi har en stor utmaning både vad avser att bygga ny infrastruktur men också att bygga nytt utifrån nya förutsättningar och nya behov.

Att inte vara mera insatt i energipolitiken som opinionsbildare på en stor tidning i dessa tider när klimatfrågan är så viktig är för mig helt oförklarligt.

Det finns hos ansvarig minister Anders Ygeman en förnekelse av hela denna problematik. Han och socialdemokratin anser att energi finns förnekar helt produktion och konsumtion är oregelbunden. Risken för akut elbrist är större än vad regeringen inser. Vi ser redan i dag att man inte kan garantera tillräcklig energi för nyetableringar av företag och att detta hotar jobben.

I Skåne är denna problematik extra besvärlig, vi ser här att man både oroas om hamnen i Ystad och en etablering av nytt industriområde inte ska kunna bli av.

Att då som Lars Ströman (ledare, NA 3 september) hävda att jag far med osanning när problemen med el-brist i Skåne redan är här. För mig är det helt otroligt att man skriver så, då självklart anställda på energibolagen ser problemet. Att inte vara mera insatt i energipolitiken som opinionsbildare på en stor tidning i dessa tider när klimatfrågan är så viktig är för mig helt oförklarligt.

Nej, Lars Ströman skjut inte ned budbäraren utan se problematiken, för klimatet skull!

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot Örebro Län

Svar direkt:

Lotta Olsson hävdade i ett tal i riksdagen att människor i Ystad uppmanats att inte koka kaffe mellan åtta och tio på morgonen av ”den lokala elleverantören”. Detta är inte sant! Det är en falsk uppgift, som Lotta Olsson borde ha kollat innan hon höll sitt tal. Däremot är det sant att det kan bli tufft att klara elförsörjningen i vinter, vilket också redovisas i ledartexten den 3 september.

Lars Ströman

politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel