Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns fler träffar för veteranfordon

Annons

Svar

... till Kjell, Lars, Göran, med flera.

I en insändare i NA 21 december så skriver dessa herrar lite besviket att Classic Motor Festival inte längre kommer att arrangeras efter att ha körts i Ånnaboda i många år nu. När det gäller Ånnaboda som plats så kan jag ha vissa invändningar personligen. Andra kanske tycker att platsen är jättebra. Evenemanget är inte heller helt i min smak så jag väljer ofta något annat. Andra får visst ha åsikten att detta har varit sommarens bästa.

Men om man nu vill att det ska fortsätta så vore det väl mycket bättre att sätta sig i kontakt med Mowazet som står som arrangör. Vad jag förstått så är det ett företag som står för evenemanget i fråga och jag vet inte anledningen till att de avslutar. Det kan ha med ekonomi att göra. Träffen kanske inte längre ger nödvändigt överskott. Eller så kanske det kan ha att göra med att funktionärsstaben inte längre räcker till.

För jag tror inte att alla funktionärer som jobbar där på plats har lön utan mycket troligt så jobbar de mer eller mindre ideellt.

Oavsett så är det mera en fråga om egen insats. Så man kan ju erbjuda sig att gå in med ett ägarkapital i nämnda företag. Eller så kan man erbjuda en arbetsinsats. För jag tror inte att alla funktionärer som jobbar där på plats har lön utan mycket troligt så jobbar de mer eller mindre ideellt. Och det ska de i så fall ha en eloge för!

Detta är en typ utav arbete som jag själv är väl bevandrad i. Jag har sedan slutet på 70-talet jobbat på detta sätt i olika konstellationer inom främst veteranfordonskulturen. Jag har arrangerat hundratals sammankomster av olika slag, jag har lagt ned tusentals och åter tusentals arbetstimmar och ofta utan att ens fått ersättning för de utlägg man haft. Efter nu dryga 40 år så undrar man mycket över varför?

Tacksamheten, för att någon tagit tag i saker och ting, har inte varit översvallande direkt. Men den egna ansvarskänslan för att det man gett sig i kast med ska bli bra, har varit stor. Numera är det bara några få och inte speciellt arbetsintensiva evenemang jag fortfarande är inblandad i.

Tyvärr så är det mycket sällan, ja i stort sett aldrig som någon ringer upp och erbjuder sig att hjälpa till. Det är knappt heller någon som i förväg meddelar att de tänker bevista något man arrangerar vilket kan vara en god inspirationskälla till fortsatt arbete.

Än finns dock mycket evenemang att välja emellan

Så tyvärr är nog detta bara början på en nedläggning utav många träffar. Detta på grund utav att alltför få under alla år fått ta en alltför stor arbetsbörda och nu inte orkar längre, en allt högre medelålder bland veteranfordonsentusiaster och ett minskat intresse bland yngre för att ta på sig föreningsuppdrag.

Än finns dock mycket evenemang att välja emellan. Bara under sommarens första två månader handlar det om ett dussintal i närområdet. Som en god ersättning så kan kafékvällar fungera men då gäller det att kunna erbjuda en trevlig miljö. På vissa orter, som till exempel Vadstena, kan enorma mängder entusiaster samlas en onsdagskväll. I Örebro har däremot inte samma stora skaror kommit oavsett plats. Jag var själv med att ta initiativ till ett sådant fik redan 1986. Det fungerade i väldigt många år men samlade inte heller detta så många fordonsentusiaster trots en bra plats.

Det i närområdet som mig veterligt har dragit flest fordonsentusiaster var Prästryggens camping i Frövi. Men det höll inte på i så många år.

Att däremot hoppas på att veteranfordonskulturen ska få ta del utav allmänna kulturanslag i nämnvärd och rimlig omfattning är troligen att hoppas på för mycket. För det är så mycket annat som kostar och som vi får vara med och betala för. Kulturbudgeten ligger på cirka 19 miljarder. Inte en enda del utav dessa pengar har jag ens sett röken av under de dryga 40 år jag sysslat med min kultur.

Så man har fått lära sig att det är skillnad på folk och folk.

Lokalt satsas det också oerhörda summor som vi inte heller får någon del av. Ett lysande exempel på detta var renoveringen utav konserthuset. Det kostade visst cirka 110 miljoner. Men så var det någon som byggt fel och det behövdes 30 miljoner till för att rätta till detta. Då räckte det med att någon knäppte med fingrarna så vips fanns de pengarna. Ställ nu detta i relation till studien för utveckling av motorsport vid Täby som beskrevs i NA 7/12. Till detta skulle det behövas 27 miljoner (inte 110) men beskedet från politikerhåll var givetvis att det inte fanns några pengar.

Så man har fått lära sig att det är skillnad på folk och folk. Det styrande partiet har dock sagt att ”Alla ska med” fan trot! Så man får väl nästa gång rösta på något parti som än så länge inte fått vara med och bestämma i hopp om en förändring.

Leif Lidberg

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel