Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns ingen studentexamen

I dessa tider skrivs och talas det om studentexamen i alla tidningar, radio och TV-kanaler om olika studentjippon. Det är studentfester studentflak studentexamen och så vidare. Det finns säkert ett ekonomiskt intresse att hålla studentmyten vid liv för festfixare, lokaluthyrare, uthyrare av studentflak, festkläder och allt möjligt. Det finns säkert en status och en viss snobbism att ta studenten.

Till och med förre utbildningsministern Jan Björklund tyckte i valrörelsen 2018 att studenterna skulle få fira sin studentexamen. När han som var högst inom skolväsendet uttryckte sig på det viset liksom alla radio och TV-kanaler underhåller en drygt 50 årig myt är det inte underligt att allmänheten är ovetande. Ändå ser man i tidningarna med jämna mellan att grunden för våran trovärdighet är att vara saklig i våran rapportering. Sanningen är den att studentexamen avskaffades 1968 därefter heter det avslutad gymnasiexamen. Efter 1968 har ingen av kvinna född tagit studentexamen eftersom den inte finns.

Lars Andersson

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel