Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns statistik för allt

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Genom att titta på medelmolnigheten klockan 7, klockan 13 och klockan 19 har man räkna ut det genomsnittliga antalet dygn under ett år då molnen täcker mer än 75 % av himlen. Det kan vara intressant att se att allra flest dagar med mulet väder har man i fjällen – över 200 dagar om året. Även på sydsvenska höglandet är det många molniga dagar. Minst antal dagar med mulet har man i södra Värmland och över Vänern, i Mälardalen, delar av Härjedalen och i Norrlands kustland. För att få ett mått på antal klara dagar har man kollat när molnen täckt mindre än 25 % av himlen vid samma klockslag som ovan.

Då kan man se att man har flest soliga dagar i Värmland och Dalarna, längs Östersjökusten och i norra Norrlands kustland. Det finns också statistik på hur många dagar under ett år som olika platser har dimma. Visby och Uppsala har i genomsnitt 51 dagar med dimma om året. Malung har bara 31 och i Hemavan är det så få som 20 dagar. Årsnederbörden skiljer sig rätt så rejält beroende på var du bor i landet. Katterjåkk får i genomsnitt 848 mm nederbörd under ett år. På Ölands södra udde är samma siffra 472 mm.