Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det gäller att anstränga sig”

Snön vräker ner, knallarna är i full fart på Hindersmässan och Caroline Söderberg gör sin sista dag på Hälls konditori innan hon diplomeras som färdig jurist och drar till Hongkong och Australien.

– Jag har jobbat extra på Hälls under studieåren men nu är det slut. Men jag får väl komma tillbaka och fika här ibland, säger Caroline som så småningom tänker satsa på advokatyrket.

Det var sista året på Risbergska gymnasiet som hon bestämde sig.

– Vi hade besök av Lena Blixt som berättade om sitt yrke som offenlig försvarare och det var nog då jag bestämde mig.

Hon började läsa rättsvetenskap vid Örebro universitet men bytte till juristprogrammet när det inrättades 2005.

Söka jobb

Nu har hon tagit sig igenom alla kurser och när de formella examenshandlingar är klara om någon månad kan hon söka jobb vid något tingsrätt som notarie. Sedan kan hon gå vidare och söka jobb som till exempel domare eller åklagare.

Och det verkar inte vara så svårt att få jobb.

Av de 20 jurister som i dag deltar i avslutningsfirandet på universitetet och redan fått ut sina examina är det hittills sex som fått jobb.

– Men nu passar jag och några kompisar på att resa på semester för att hälsa på lite kompisar. Det ska bli skönt, säger Caroline som i skarven flyttat hem till sina föräldrar i Örebro.

Tycker du att juridikstudier är något för de gymnasister som nu börjar fundera på högre yrkesutbildning?

– Ja absolut, men man måste anstränga sig. Det går inte att slappa sig igenom utbildningen, säger Caroline och drar huvuddragen.

De första tre åren är rätt bundna och inleds med rättshistoria och processrätt.

Sedan följer ett långt avsnitt civilrätt vilket Caroline tycker verkar mycket intressant att få arbeta med.

Därefter kommer omfattande avsnitt om ekonomisk- och offentlig rätt innan man något år får möjlighet att välja.

Det kan röra sig om internationell rätt och EU-rätt innan man går in på den avslutande 30-poängsuppsatsen som Caroline ägnade åt att studera effekterna av medling i tvisteärenden.

Viktigt vara lyhörd

Caroline menar att utbildningen är mycket allmänbildande. De har också gjort ett antal studiebesök vid rättegångar och genomfört rättegångsspel där de själva agerat olika parter som åtalade, försvarare och vittnen.

– Det är mycket lärorikt och man lär sig också att ta vara på sina egna rättigheter lite bättre, säger Caroline.

Vilka personliga egenskaper tror du är viktigast om man ska bli advokat?

– Det viktigaste är att vara lyhörd och inte missa några detaljer. Sedan måste man kunna distansera sig och inte bli personligt engagerad i sina klienter. Även personer som är åtalade för mord måste ha ett försvar, det ingår i spelets regler, säger Caroline Söderberg.

LÄS MER OM JURSITEXAMEN I DAGENS PAPPERSTIDNING.

Juristexamen

Örebro är en av sex universitet i Sverige som ger juristexamen, en utbildning på 4,5 år.

Sedan 2005 har årskullarna ökat från 60 till 120 studenter. Inträdeskraven är höga och ligger någonstans mellan vg och mvg i slutbetyget. Cirka 40 procent kommer från högskoleprovet där minipoängen i Örebro senast låg på 1,3.

Förutom det heltäckande juristprogrammet kan man också läsa rättsvetenskap i Örebro där man själv kan välja kurser upp till kandidatnivå.

På torsdag diplomeras 25 studenter vid Örebro universitet, 20 som tagit juristexamen och 5 rättsvetare.