Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går kanske lite för bra för Moderaterna

I helgen samlas moderata valarbetare i Upplands Väsby. Centerpartiet samlar sina kommunpolitiker i Göteborg.

Moderaterna har medvind, om vi ska tro opinionsmätningarna. Centerpartiet har motvind.

För Moderaterna är problemet att det kanske går lite för bra. Om Moderaterna växer på bekostnad av de andra partierna i alliansen, kan det i värsta fall leda till att Reinfeldt får avgå som statsminister. Både Centerpartiet och Kristdemokraterna behövs i riksdagen, om alliansen ska regera. Så om Reinfeldt vill vara statsminister även efter valet i höst, bör han tona ner sitt eget parti en aning – och låta de mindre partierna i alliansen få utrymme på mediala scenen.

För alliansen är det en styrka att den består av fyra olika partier, som har vana att samarbeta med varandra.

Det rödgröna blocket är – än så länge – ett nödvändigt ont för Socialdemokraterna. Ett parti som helst vill regera, utan att vara beroende av andra partier.

Visst har det varit motigt för centerledaren och näringsministern Maud Olofsson. Många av de egna gräsrötterna tror att det är turerna kring Saab som har gjort att Centerpartiet har tagit stryk, om vi ska tro en rundringning till partidistrikten som gjorts av Svenska Dagbladet.

Men Maud Olofsson har ingenting att skämmas för när det gäller Saab.

Hon har medverkat i försöken rädda jobben i Trollhättan. Bland annat har staten gått in som garant för lån från den Europeiska investeringsbanken till Saabs nya ägare. Men hon har inte gått i fällan att låta svenska skattebetalare bli delägare i ett olönsamt bilföretag.

Tänk vilken smäll det skulle bli för både Centerpartiet och alliansen om skattebetalarna skulle bli ägare till en nedlagd bilfabrik.

Kärnkraftsuppgörelsen inom alliansen kan också ha spelat en roll. Ett ja till ny kärnkraft, men också en satsning på förnybara energikällor. En ganska rimlig kompromiss, även sett med Centerpartiets ögon.

Centerpartiet vill ta bort turordningsreglerna för företag med färre än tio anställda. Partiet vill vara en grön röst i alliansregeringen. Och så tänker Maud Olofsson verka för lägre ungdomslöner, för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Men samtidigt ska de fyra allianspartierna agera gemensamt inför valet. Det är en balansgång som det inte är alldeles lätt att klara.