Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gör nästan ont att skriva om detta!

En arg läsare skickade ett mejl. Han tyckte att jag skulle sluta att "hylla Somalia" och i stället skriva om kvinnlig könsstympning. Okej, här kommer en artikel om kvinnlig könsstympning.

Det gör nästan ont att bara beskriva ingreppet. I Somalia praktiseras ofta den värsta varianten, som bland annat innebär att delar av hennes klitoris skärs bort.

Könsstympning är en urgammal sed – och det är faktiskt osäkert varför den finns. Det kan vara ett sätt i patriarkala samhällen att kontrollera kvinnors sexualitet. Det gör nästan ont att bara beskriva ingreppet. I Somalia praktiseras ofta den värsta varianten, som bland annat innebär att delar av hennes klitoris skärs bort. Ja, skärs bort! Det får inte bara till konsekvenser för sexlivet. Det medför också stora hälsorisker genom livet.

Det finns ett starkt socialt tryck. Det är en del av det "normala" i Somalia. En kvinna jag träffade beskrev plågan när övergreppet gjordes. Men hon berättade också hur stolt hon var när det väl var gjort. Nu var hon på väg att bli vuxen.

I takt med att somaliska flyktingar kommit till Sverige konfronteras också sjukvården med fler kvinnor som blivit utsatta. Då behövs läkare och sjuksköterskor som veta vad det handlar om. I Sverige är kvinnlig könsstympning förbjuden sedan 1982.

I Sverige bor det 60 000 personer som är födda i Somalia. I Örebro län är de 3 000.

En grupp forskare från Uppsala universitet och Malmö högskola bestämde sig för att se om det gick att påverka attityderna till könsstympning bland nyanlända somalier.

En grupp forskare från Uppsala universitet och Malmö högskola bestämde sig för att se om det gick att påverka attityderna till könsstympning bland nyanlända somalier. Attityderna skulle mätas. Sedan skulle de få delta i en serie möten. Och så skulle attityderna mätas efter dessa möten. Men det uppstod ett "problem": Det visade sig att 96 procent av de nyanlända var emot varje ingrepp som skulle leda till bestående förändringar. Däremot kunde 37 procent tänka sig "prickning". Det är när klitoris och blygdläpparna sticks med en nål så att en bloddroppe uppstår. En ceremoniell variant som möjligen skulle kunna jämföras med omskärelse av pojkar.

Bland somalier som hade bott mer än fyra år i Sverige fanns det inte en enda som sade att han eller hon var för ett ingrepp som skulle leda till bestående förändringar. 17 procent ansåg att "prickning" kunde vara acceptabelt.

Nu ska det sägas att det finns en skillnad i lagstiftning. Prickning är förbjuden. Manlig omskärelse är tillåten.

Forskarna kom fram till att det vore fel att försöka genomföra mötesserien med nyanlända somalier. Det var liksom ingen idé eftersom motståndet mot könsstympning var så kompakt även bland de nyanlända.

Forskarna kom fram till att det vore fel att försöka genomföra mötesserien med nyanlända somalier. Det var liksom ingen idé eftersom motståndet mot könsstympning var så kompakt även bland de nyanlända.

I en senare studie mättes attityden bland somalier i Sverige till prickning. Det visade att 67,6 procent av de tillfrågade var emot alla former av ingrepp, inklusive prickning. 32,4 procent hade en mer tillåtande attityd till prickning. 91 procent var medvetna om att alla dessa ingrepp är förbjudna i Sverige.

Alla vet att kvinnlig könsstympning är vanlig i Somalia. Men det finns en risk att detta tar över hela bilden av det somaliska samhället – och inte minst av de somaliska kvinnorna.

Antropologen Bernhard Helander, som periodvis bodde i Somalia och var gift med en somalisk kvinna, skrev i en artikel att somaliska kvinnor är osedvanligt starka. "Så starka faktiskt att somaliska män ibland kan uttrycka en viss leda vid sina kvinnors domderande". (Citatet hämtat ur boken "Ali och den svenska rättvisan" av Sara Johnsdotter).

Jag deltog en gång för länge sedan i en debatt om somaliers integration i Sverige. En man sade något om att han tyckte att det var viktigt att somaliska kvinnor klär sig "anständigt", underförstått med slöja. En av de beslöjade kvinnorna spärrade ögonen i honom och sade:

– Du bestämmer inte hur jag ska klä mig. Jag går naken på stan, om det är vad jag vill.

Hade mannen kunnat sjunka ner genom golvet, så hade han gjort det. Det kunde han ju inte. Men han föredrog att inte komma med några fler repliker denna kväll.

Hade mannen kunnat sjunka ner genom golvet, så hade han gjort det. Det kunde han ju inte. Men han föredrog att inte komma med några fler repliker denna kväll.

Kvinnlig könsstympning ska bekämpas. Men en nyckel till framgång är att arbeta tillsammans med somalier som bor i Sverige. Förutsättningarna för det är goda när en massiv majoritet av somalier i Sverige är emot denna sedvänja. Och somalier som återvänder från diasporan till Somalia kan i bästa fall bli en viktig kraft för att motarbeta könsstympning även inne i Somalia.