Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har fixats och trixats

Protesterna mot en exploatering av ängarna på Östra Sund vid Lejonbacken utanför Nora har varit många. I centrum för protesterna, med sina namn under flest skrivelser till politiker och berörda myndigheter, står Stefan och Birgitta Bååth, som blivit en kanal för alla dem som motsätter sig planerna.
-Man kan väl säga att det blev lite pådrag uppe i stugorna när omfattningen för planerna blev kända, säger Stefan Bååth.

Annons

Under flera decennier har sommarstugeområdet Lejonbacken levt ett stilla och eget liv. Den by som växte upp under 40-talet har skiftat ägare genom generationsskiften, och att någon av de befintliga fastighetsägarna skulle komma på tanken att försöka exploatera området har aldrig kommit på tal.

Men när Mats Olofsson och Peter Ericson köpte ängarna intill det befintliga fritidsområdet 2005 blev det aktivitet bland de tidigare ostörda sommargästerna.

-Vi skulle aldrig ha protesterat om det funnits planer, information och beslut på ett normalt sätt, säger Stefan Bååth. Men ärendet har inte gått rätt till. Det har trixats och fixats hela tiden.

Stefan och Birgitta Bååth antyder att köp såväl som exploateringsplaner inte följt de lagar och regler som gäller och väljer därför att hävda att de regler och förordningar som gäller för exploatering ska gälla även i Östra Sund.

-Om det här ärendet hade hanterats på ett normalt sätt hade det nog inte varit så mycket att bråka om, säger makarna Bååth. Då hade allas intressen kunnat tillvaratas.

Exakt vad myndigheter och Nora kommun gjort felaktigt vill Stefan och Birgitta Bååth inte gå in på utan väljer en strid som bygger på att med gällande demokratiska medel hävda miljö-, kulturmiljö- och samhälleliga intressen.

-Det här blir det dyraste området i Nora om man vill exploatera, säger Birgitta Bååth. Hit har kommunen lovat att dra vatten och avlopp samt att bygga gator, belysning och badstränder. Det har sedan länge funnits sex tomter till salu i området, som ingen varit intresserad av, och vi kan konstatera att det är Ericson och Olofsson som står för det så kallade bebyggelsetrycket. Jag tror inte att det kommer att byggas mer än två hus och då blir det väldigt dyrt för Nora.

Nu innehåller förslaget till detaljplan för området närmast Lejonbacken 24 tomter och alltså lika många hus i kommunens exploateringsplan. Hade det varit okej om det bara blivit de två hus som Olofsson och Ericson från början ville bygga?

-Jag vill inte kommentera om det hade varit okej, säger Stefan Bååth.

Men riskerar ni inte att bli uppfattade som rättshaverister när både byggkontoret på BMB och Länsstyrelsen tycker det är okej att bygga?

-Så uppfattar inte att vi, och alla de som tycker som v,i saken. Vi vill inte ha Noras vackraste område förstört. Och en av konsekvenserna av detta är att dra ut detta ärende så länge på tiden som möjligt.