Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här hade inte ens Marx räknat med

Annons

Hur fungerar Karl Marx analyser på vår tids ekonomi? Ja, ska man tro John Lanchester i London Review of Books står sig en av hans grundsatser fortfarande mer än väl – den om mervärdet av arbetet som tillfaller den som äger produktionsmedlen.

Hård konkurrens har alltid pressat ned kostnaderna för arbetskraft. Och än i dag betalas arbetskraften i många länder precis så mycket att den förmår att hålla igång produktionen. Inte ett öre mer. När arbetsgivaren sedan säljer varan så sker det inte för priset vad den kostar att göra utan för det bästa pris han kan få. Ett pris som i sin tur är föremål för hårdnande konkurrens och som därför tenderar att gå ned med tiden.

Men det hindrar inte att det oftast finns ett gap mellan vad arbetaren säljer sin arbetskraft för och det pris som arbetsgivaren får för varan. Den här skillnaden är de pengar som arbetsgivaren lägger beslag på och som Marx alltså kallade mervärdet.

Men är Marx fortfarande relevant i vår digitala värld där många produkter är virtuella? Ja, kanske mer än någonsin. Ta bara callcenter i fattiga länder som servar rika länder – medan lönerna är en tiondel av de nordeuropeiska. För att Facebook, som står inför en börsintroduktion där företagets förhoppning är att värderas till 100 miljarder dollar, ska kunna upprätthålla sin amerikanska dubbelmoral sitter det tusentals människor i tredje världen och söker efter ”offensive material”.

Priset för att fejan ska förbli en antiseptisk zon är ungefär en dollar i timmen, enligt en marockansk man som jobbat för företaget och stoppat ett och ett annat bröst eller underliv på sajten.

Nu är det inte bara fattiga människor som utnyttjas i den digitala ekonomin. Du behöver bara gå till dig själv. Varje gång som du i slutet av månaden sitter och knappar in OCR-nummer på din dator för att betala dina räkningar över internet, utför du ett arbete som i slutändan resulterar i ett mervärde som tillfaller banken. Och då har du ändå betalat en summa till banken för att få utföra arbetet. Något som inte ens Marx kunnat förutse.

Mer läsning

Annons