Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här kan kosta dig körkortet

Det är inte bara trafikbrott som kan göra att körkortet dras in. Även kraftig berusning – även om det inte handlar om rattfylleri – kan göra att lappen åker.

Runt 30 000 svenskar förlorar varje år sitt kortkort, förra året, 2009, var det 32 786 personer. Utöver fylleri är det är inte bara brott i trafiken som kan göra att Transportstyrelsen återkallar körkortet. Andra allvarligare brott, till exempel misshandel som bedöms som grov eller narkotikabrott kan göra att personer anses olämpliga som bilförare.

Mer självklart känns det kanske att brott som rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycka kan göra att körkoret dras in Fortkörning, köra mot rött ljus, inte stanna vid stoppskylt, köra om vid övergångsställe anses som allvarligare förseelser och kan orsaka indraget körkort. De sistnämnda, inte minst fortkörning, är också de vanligaste orsakerna till indraget körkort. 2009 var 16 246 av de indragna körkorten orsakat av just den typen av trafikbrott.

Vid vissa mindre allvarliga trafikförseelser kan man få en varning. Men även mindre de förseelserna, om de upprepas, tolkas som att viljan eller förmåga att rätta sig efter trafikreglerna och kan även det göra att kortet återkallas.

Transportstyrelsen kan dra körkortet från en månad till tre år. Om körkoret dras under längre än ett år måste körkoret göras om.

Orsaker till indraget körkort