Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagen bjöd på bra arbetsväder då jag stod och spikade undertak till vår balkong som nu ska bli fin. Vi hade svalt med växlande molnighet, någon enstaka skur som passerade men lite blåsigt med frisk sydvind.

Annons

Då jag lämnade Härnön och åkte till jobbet strax före klockan 4 på eftermiddagen (skiftgående prognosmeteorologer har udda tider) så visade biltermometern på 11 grader. Väl framme på jobbet i Sundsvall dryga halvtimmen senare så visade termometern 18 grader. Självklart måste detta undersökas och förklaringen är naturligtvis påverkan från ett kallt hav.

Jag åkte från en plats med pålandsvind här havsvattentemperaturen ligger mellan 5 och 8 grader till jobbet som fick sin luft från en under dagen uppvärmd landmassa. Just denna årstid har vi de största kontrasterna mellan land och hav och i våra nordligaste farvatten, Bottenviken, driver det ännu runt en del isbumlingar. I vädersituationer då varm och fuktig luft transporteras över kallt hav och då avkyls bildas ibland dimma men oftast har vi ändå mindre mängd med moln över hav och i kustnära områden.

Sjöbris ger molnbildning någon mil in från kusten. Genom satellitbildsundersökningar har man också kommit fram till att södra Östersjön har mest sol i Skandinavien och mitt tips är att Visby lätt vinner solligan denna sommar.

Annons