Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kostar på att bygga som Lindesberg gör

Annons

Replik till Norapartiet 28 juni.

I Nora behöver man bygga en ny högstadieskola. Det är normalt för kommunen att bygga nytt när det behövs och hålla efter byggnader och ägna sig åt kommunens verksamheter.

I Lindesberg däremot, där jag bor, bygger man nytt för glatta livet. En kommun ska ju utvecklas utifrån sina egna villkor och förutsättningar. Så sker emellertid inte i Lindesbergs kommun. Där sker utvecklingen utifrån kommunens egna planer och idéer om hur kommunen ska bli och vara nu och i framtiden.

Man kan ju bidra till förbättringar för att entreprenörskap och företagande får uppstå och verka. Jag antar att en kommun måste samverka med olika aktörer liksom ett företag måste ta hänsyn till sina intressenter, till exempel stat och kommun. På så sätt bidrar man till kommunens hela utveckling.

Det började med att man byggde Arenan, som man egentligen inte hade råd med. Sedan utökade man idrottscollege på gymnasieskolan med alla tänkbara sportgrenar (på bekostnad av andra utbildningar?). Man bygger nu även en gigantisk vårdcentral där man tror att invånarna kommer att hålla till, bland annat i den blivande restaurangen, för övrigt så finns det redan en restaurang på Arenan.

Man bygger även en högstadieskola, inte dåligt. Man får väga kostnader för reparationer och underhåll plus att man inte behöver göra fler avskrivningar (värdet måste vara noll) på den gamla skolan med kostnaden för nybyggnation. Då blir det dyrt med kostnader för avskrivningar och man riskerar att få stora förluster i början. Det gäller att betala av på lånen också så man inte halkar efter.

Dessutom bygger Libo (Lindesbergsbostäder AB) hela tiden nya och dyra bostäder på attraktiva platser. Detta har man bland annat finansierat genom att sälja hyresfastigheter på lasarettsområdet med 300 lägenheter, där jag bor, till en privat fastighetsägare.

Vad har fått stryka på foten? Det måste vara massor av saker, till exempel landsbygdsskolor, omändring inom hemtjänsten, överbelastade socialsekreterare, neddragning inom boendestöd för psykiskt sjuka, försämringar för funktionshindrade och så vidare. Detta kanske är den droppe i havet, så var alla andra pengarna kommer ifrån, frågar jag mig.

En kommuns uppgift är ju att få verksamheterna att fungera, väl att beakta med ovanstående beskrivning. En kommun ska väl fungera på både ”makronivå” (till exempel samhället med skola, vård och omsorg) och ”mikronivå” (individen), så måste en organisation fungera i alla fall, det finns nåt som heter organisationsutveckling också.

Kommunen kan ju ägna sig åt sin kommunala verksamhet. Till exempel där jag bor har det flyttat in en massa invandrare, invandrarbarnen har absolut ingen sysselsättning, kommunen kunde ju hjälpa barnen tillrätta, annars kanske de bara blir hängande på stan så småningom.

Så här kan det också gå till.

Annika Andersson

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel