Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävs nya verktyg för att komma åt grova brott

Annons

Replik på Lars Strömans ledare, NA den 29 januari.

Sverige har snart 700 olösta mord. En majoritet misstänkas ha koppling till organiserad brottslighet. Vi kan tyvärr utgå ifrån att många av dessa mord dessutom förblir rättsligt olösta. Särskilt om vi inte bättre kan skydda vittnens säkerhet. Den som värnar rättsstaten måste fråga sig om det är rimligt med 600-700 olösta mord i Sverige samt att det ständigt fortsätter att mördas i dessa miljöer.

Vi behöver vässa verktygslådan för att bekämpa grova brott. Dit hör att i undantagsfall tillåta anonyma vittnen då alternativet är tysta vittnen. NA:s ledarsida är av motsatt åsikt. Vare sig anonyma vittnen, kameraövervakning, kronvittnen, hemliga dataläsning eller andra vässade verktyg för att komma till med den organiserade brottsligheten står i motsats till att polisens nu allt mer kommer att arbeta efter ”marknadsanpassade arbetstider”. Våra nordiska grannländer tillämpar anonyma vittnen för att förstärka sina rättsstater.

Trovärdiga ögonvittnen som rakryggat och öppet berättar i domstol vad de faktiskt sett är ofta oslagbara som bevisning.

Invändningen om att anonyma vittnen har ett svagt bevisvärde är korrekt eftersom den misstänkte med sin försvarare får svårt att ifrågasätta vittnets berättelse Trovärdiga ögonvittnen som rakryggat och öppet berättar i domstol vad de faktiskt sett är ofta oslagbara som bevisning. Gärningsmannen döms då allt som oftast efter den sedvanliga och fria bevisvärderingen av domarna.

Europarådets stadga om de mänskliga rättigheterna (EKMR) tillåter anonyma vittnen och har en stark praxis kring begreppet rättvis rättegång i detta avseende. Här är två exempel på hur anonyma vittnen används under rättssäkra förhållanden enligt EKMR.

Det är en pusselbit i arbetet att långsiktigt återupprätta den svenska rättsstaten.

Kok V Nederländerna. Det fanns övertygande skäl för att vittnet behövde skyddas. Det fanns annan bevisning i målet. Försvararen hade fått ställa frågor till vittnet genom undersökningsdomaren, och undersökningsdomaren hade i sin tur förhörts som vittne inför domstolen. Förfarandet godkändes.

Ellis, Simms och Martin V Storbritannien. Vittnet hade goda skäl att frukta bestraffning från ett kriminellt gäng. Försvaret hade fått möjlighet att förhöra vittnet utan att känna till identiteten. Information om vissa fakta hade lämnats till försvaret för att göra ett korsförhör meningsfullt. Det fanns annan bevisning i målet. Juryn hade blivit informerad om de rättssäkerhetsproblem som det innebar att vittnet framträdde anonymt. Förfarandet godkändes.

Där för måste vi utreda ett svenskt system med anonyma vittnen tillsammans med skärpta straff för övergrepp i rättssak och stärka vittnesskyddsprogram. Det är en pusselbit i arbetet att långsiktigt återupprätta den svenska rättsstaten.

Johan Pehrson

Liberalerna, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Svar direkt:

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg säger att en fällande dom inte får vara övervägande grundad på anonyma vittnen. Så anonyma vittnen kommer att få mycket begränsad betydelse. Johan Pehrson gör som så många andra politiker: Han lägger fram förslag som inte kommer att märkas ett skvatt i Vivalla eller Rinkeby.

Lars Ströman

Politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons