Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste finnas valmöjligheter för föräldrarna

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Karlskoga BB ska åter öppna förlossningsavdelningen. Beslutet är fattat i Region Örebro län. Örebro län ska vara en plats där det är attraktivt att bo, där det finns sjukvård att lita på. Att ha två förlossningskliniker ser vi som viktigt för födande mammor i hela länet. Det måste finnas valmöjligheter för föräldrarna. Föda på den större sjukhuskliniken USÖ eller den mindre förlossningsenheten Karlskoga? Vi måste våga utmana de sedan länge givna strukturerna för hur förlossningsverksamhet ska gå till. Vi accepterar inte en centralisering av förlossningsvården, istället måste vi våga erbjuda alternativ.

Från politiskt håll är vi tydliga med att det arbetet ska göras effektivt och så snabb som möjligt.

Patientsäkerheten ska alltid komma i första hand. I Karlskoga, liksom det gör på de många andra platser i landet där en förlossning finns utan direkt geografisk närvaro av neonatalvård. Ett arbete pågår på BB i Karlskoga med att utbilda personalen för en säker återöppning av avdelning Q. Från politiskt håll är vi tydliga med att det arbetet ska göras effektivt och så snabb som möjligt. Annars är risken att sjukhuset dräneras på viktig kompetens.

Centerpartiet i Örebro län kommer att trycka på för att återöppningen av avdelning Q i Karlskoga ska ske så snart som möjligt. Jag tillåter mig att tro, att utan Centerpartiet i regionsstyret hade det politiska beslutet om att återöppna Karlskoga BB inte varit lika självklart. Men vi är inte i hamn än. Det återstår att tillsammans med professionen tillskapa de resurser, vidareutbildningar som behövs för en återöppning. Det är ju inte vi valda politiker som ska vara med och assistera vid födslarna, utan professionellt utbildad personal. Men, det har fungerat förut och fungerar på andra ställen i landet. Vi kommer inte ge oss förrän det är på plats även på Karlskoga BB. Igen.

Helena Vilhelmsson

Centerpartiet, distriktsordförande samt riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel