Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det måste vara slut med nödlösningar för studievägledning

Replik

Vi tackar Marlene Jörhag (KD) för svaret i NA 5 mars men blir samtidigt upprörda över innehållet i det.

Enligt högst ansvarig politiker för skolan i Örebro kommun ska vi inte ha krav på adekvat utbildade personer inom vår utbildningssektor. Vi tar oss för pannan! Att det råder brist på personer att anställa inom studie- och yrkesvägledningen får ju inte få till konsekvens att den högsta ledningen bara kallt konstaterar detta och sedan dessutom har mage att be oss påverka regeringen för att få till stånd en förbättring.

Liberalerna är det parti som redan i dag driver på inom varje område som har med skola att göra och det är självklart så att det jobbas intensivt med skolutveckling av oss på riksplanet. Vi undrar om detta undgått de styrande i Örebro? Men vi ska också komma ihåg att KD i Örebro styr ihop med S som tillsammans med MP sitter i regeringen. Så hennes önskan om hjälp från oss kan hon ju enkelt rikta till kompisarna runt styrelsebordet vilket borde vara mer rimligt.

Det drabbar våra barn och ungdomar i Örebro kommun kommun på många av de kommunala grundskolorna.

Det duger inte heller att komma med bortförklaringar om att ”man också påbörjat ett arbete för att ta fram en handlingsplan för studie- och yrkesvägledning i grundskolan”. Vi har hört det alldeles för länge och vi undrar hur länge man kan påbörja? Nästan tio års styre –  är det tillräckligt länge?

Samtidigt är det bra med ett så tydligt svar som för örebroarna visar på de styrandes flathet att komma tillrätta med problemen inom grundskolan.

Det också sorgligt att kunna konstatera att vi med nuvarande politiska styre ska fortsätta med outbildade SYV:ar inom grundskolan. Det drabbar våra barn och ungdomar i Örebro kommun kommun på många av de kommunala grundskolorna.

Liberalerna står fast vid kravet att vi bara ska ge fast anställning till SYV:ar med rätt utbildning. I framtiden ska våra elever ha behöriga och kompetenta SYV:ar. Det måste bli ett slut på dessa ständiga nödlösningar!

Magnus Riseby

Liberalerna Örebro, presidieledamot programnämnd Barn och utbildning

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna, 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Kerstin Cederström

Liberalerna, ledamot Gymnasienämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel