Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya ÖSK slog gamla bortaspöket

Vad är väl en premiär i fotbollsallsvenskan? Den kan ju vara dötrist och långtråkig och alldeles…alldeles underbar!

Tre poäng till ÖSK är inget annat än en drömstart. Och nyförvärvet Andreas Haddad avgjorde precis som en skyttekung ska agera i straffområdet.

En försäsong kan på många sätt kännas lång och oerhört meningslös. Men den kan aldrig ta ifrån supportern den förväntan och optimism som tillåts växa gränslöst. Ingen cyniker kan dämpa lusten, ingen fakta kan döda glädjen. Allt är ett oskrivet blad. Alla lag börjar på noll.

Det är i den myllan som årets ÖSK seglat iväg och blivit en seriös titelutmanare. Långt utanför Närkes gränser. För varje dag vi kommit närmare avspark har ÖSK:s namn nämnts med större respekt.

Att GT:s krönikör på matchdagen tippade SM-guldet till Boströms lag kändes bara som ännu en liten bekräftelse.

Men när Daniel Stålhammar på måndagskvällen blåste igång matchen på Gamla Ullevi betydde det samtidigt att drömmarnas tid var över. Signalen markerade slutet på alla spekulationer.

Från och med nu har vi något att förhålla oss till.

Jag kan inte påstå att jag blev besviken.

I paus satt jag i pressrummet och resonerade med kollega Arvidsson. Vi var båda lite besvikna. Inte på spelet men det faktum att ÖSK inte hade ledningen. Kushtrim Lushtaku hade dundrat bollen i ribban, Alejandro Bedoya haft ett direktskott som målvakten Markus Sandberg reflexräddat och ytterligare något läge.

Det var då det slog mig att vi påbörjat en ny tideräkning i ÖSK-historien. Besviken över oavgjort mot Göteborg på bortaplan? Laget som aldrig besegrats här sedan 1999. Storklubben som före match har studioprogram med legendaren Tord Holmgren och som radat upp framgångar i svensk fotboll.

Men det nya ÖSK har gett oss alla som följer laget en ny syn – om inte till livet – så i alla fall till vilka förväntningar vi ska ha på lagets prestationer.

På Gamla Ullevi gick man ut som ett spelförande lag. Det uttrycker självförtroende.

Mot Göteborg gick man ut med tre ÖSK-debutanter i anfallet utan att ha handbromsen i. Kushtrim Lushtaku har varit en personlig favorit ända sedan jag såg provspelet i finska Seinäjoki. Kvick, aggressiv och ständigt utmanande. På vänsterkanten fick Valdet Rama kanske inte ut lika mycket men det är nog mest en tidsfråga.

Och i mitten har laget en klinisk skyttekung i Andreas Haddad. Han fick i princip bara ett bra läge. Det sa bara pang så satt bollen på halvvolley i krysset. Så mycket mer kan man inte begära.

Minst lika matchavgörande var förstås hans hårdhet i duellerna som ledde till Karl Svenssons två gula kort.

ÖSK vann helt rättvist även om Göteborg hade ett par farliga distansskott som rutinerade John Alvbåge säkert avvärjde strax innan matchbilden förändrades igen av utvisningen.

Lugnt och metodiskt fortsatte laget att rulla boll för att sätta in den avgörande stöten. Kanske kunde tempot höjts lite. Kanske kunde laget hållit Göteborg bättre ifrån sig sista fem minuterna också istället för att bli tillbakatryckta till eget straffområde.

Men ni hör väl på vilken småpetig nivå kritik nu delas ut. Vi pratar om detaljer i en i stort sett helt perfekt premiärmatch.

På tal om detaljer: I en match förra året straffades ÖSK med ett baklängesmål i samband med att ett eget byte gjordes när motståndaren hade hörna. När William Atashkadeh var på väg in i slutminuterna i exakt samma läge var nu Sixten Boström blixtsnabb med att hålla tillbaka honom vid sidlinjen och vänta med bytet. Inget baklängesmål denna gång.

Och en liten förändring som gav rätt effekt.

I söndagens NA kunde ni kanske läsa turistchefen Björn Fransson relatera till en färsk undersökning. Den visade att var femte tillfrågad förknippar staden Örebro med fotboll och ishockey. ”Betydligt fler än tidigare”, sa han också.

Jag är ganska säker på att den siffran kommer att växa ytterligare.

Allra sist: Göteborgs tränare Jonas Olsson sågade domare Stålhammar stenhårt efter slutsignalen och menade att han förstört matchen. Jag konstaterar bara att domaren följde de direktiv som uttalats inför denna säsong. Första gula var dobbarna uppåt, då spelar det ingen roll att bollen träffades. Det andra var en neddragning när Karl Svensson riskerade halka efter.