Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nyliberala experimentet gjorde Sverige sårbart

De allra flesta förstår nog att den stora skiljelinjen mellan vänster och höger i politiken är synen på jämlikhet. Vänstern borde ha en fördel här eftersom de ärligt kan säga att de är för ökad jämlikhet. De borgerliga partierna däremot, särskilt de så kallade mittenpartierna, skulle aldrig erkänna att de är för ökad ojämlikhet. Men med ett avancerat ordbajseri försöker de övertyga att det vetenskapligt är bra för de lägre samhällsklasserna om de rikaste blir rikare.

Denna demagogi har länge fungerat, men nu börjar det gå sämre för Liberalerna och Centerpartiet i opinionen. I januariöverenskommelsen blev det alltför tydligt att det är borttagande av värnskatt, privatisering av Arbetsförmedlingen och försämring av arbetsrätten som är deras hjärtefrågor. Alltså sådant som ensidigt gynnar överklassen.

Pandemin har nu också visat att högerpolitikens nedmontering av välfärden, särskilt åldringsvården, har gjort Sverige oerhört sårbart. Skattesänknings- och privatiseringspolitiken har med berått mod bäddat för överdödlighet inom äldreomsorgen, där investerares möjligheter att göra profit tycks vara av överordnat intresse.

Man kan lura väljarna länge med verbala dribblerier. Men när effekterna av de nyliberala experimenten blir alltför uppenbara får man finna sig i att stå med rumpan bar.

Det borgerliga hyckleriet skapar dessutom misstro mot hela den liberala demokratin och banar väg för framväxten av högerpopulismens unkna människosyn.

Bo Staaf

Nora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel