Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det pågår folkmord på kristna i Mellanöstern

Alla har vi läst om nazisternas anstiftade folkmord mot judarna där omkring sex miljoner judar dödades.

I dag utspelar sig bestialiska scener i Syrien och Irak där terroristnätverket IS härjar. Udden är riktad mot alla som inte underkastar sig deras extrema tolkning av islam.

Terroristerna begår brott mot mänskligheten som är bortom all sans och förnuft. Människor lemlästas rituellt. Kvinnor våldtas och säljs som sexslavar. Allt är som en teater för den mördarkultur som vill skrämmas och skapa kaos runtom i världen. Deras slutliga mål är att ta över världen med sina sjuka idéer.

IS-terroristernas udd är tydligt riktad mot olika minoriteter i regionen.

Bland annat har den Yazidiska folkgruppen fått lida hårt. Kristna grupper som assyrier och syrianer är extremt hårt drabbade.

I dag är en hel kultur i stort sett utraderad i Irak – den uråldriga assyriska kulturen. Kyrkor i Mosul har bränts ner. Kristna historiska artefakter förstörs industriellt. Assyrier mördas då det anses vara en välgärning att rena folket från lägre stående folkslag. De hävdar alltså att det är en välgärning att mörda. Känns det igen? De tar efter nazisternas retorik och handling. De är av samma sort.

Den kristna befolkningen i Syrien och Irak har ropat efter hjälp under flera år, men ingen har hörsammat deras vädjan. De har varit utsatta för förföljelse under många år, men nu är läget bortom det kritiska. Skändandet har nu nått sin slutfas och vi ser en nära fullbordad utrotning av en hel kristen kultur och folkgrupp.

Föraktet mot den kristna befolkningen kan också spåras i Turkiet där de kristna minoriteterna systematiskt diskrimineras och kyrkor avvecklas.

Kristna har i dag inga möjligheter att få högre positioner i det turkiska samhället.

Dessutom är uppförande av nya kyrkobyggnader enligt lag förbjudet.

Under Erdogans ledning har Turkiet genomgått en successiv islamisering.

I Pakistan sker rituellt mördande av kristna. Människor bränns till döds i burar eller i ugnar.

Vedervärdigheterna har ingen gräns.

Att vara kristen i denna del av världen är förenat med livsfara. Kristna grupper saknar helt och hållet varje form av skydd och det är fritt fram att skända och mörda.

Världen har betraktat denna fasansfulla situation som ett icke-problem i många år. Nu har IS härjningar inneburit att ett visst ljus har hamnat på denna fråga. Fokus har legat på att jaga terrorister och inget har sparats för att skydda kristna grupper.

Vi vill att Sverige och övriga västvärlden ska få upp ögonen för både det pågående brutala folk- och kulturmordet på bland annat assyrier och syrianer, det sanktionerade skändandet av kristna samt den systematiska diskrimineringen av kristna i Mellanöstern och angränsande länder.

Vi vill kalla dessa handlingar och denna politik anti-kristianska. Vad kristna ber om är ett grundläggande skydd mot terrorister och folkmobbar samt en fristad för att kunna utöva sin tro. Det handlar om svåra brott mot mänskligheten som vi i anständighetens namn inte kan fortsätta blunda för.

Läget är akut i Syrien och Irak och vi ser därför att akuta åtgärder med vapenmakt måste intensifieras för att kämpa ner IS-terroristerna.

Folkpartiet Liberalerna Örebro

Besna Keyrouz Örebro

Lars-Eric Gustafson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel