Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det saknas laglig rätt för regionens retroaktiva avgift

Vi lever i extraordinära tider. Med en pandemi som härjar över i stort sett hela världen blir somliga saker nästan för smått att bry sig om. Coronan drabbar oss alla, men för en del är läget förstås svårare än för andra. Regioner har nu den tuffa uppgiften att hantera pandemin samtidigt som de ska klara av att så långt det är möjligt ge vård åt alla.

Vi är många som inte avundas regionernas situation när de nu tvingas prioritera mellan åtgärder och uppgifter som bokstavligen handlar om liv eller död.

Därför är det är det inte utan att man höjer lite på ögonbrynen åt Region Örebro. Som istället för sitt synnerligen angelägna kärnuppdrag ägnar både tid och resurser åt något helt annat – det vill säga att bedriva oseriös indrivningsverksamhet.

För hålen i regionens budget är stora och kan enligt regionen ersättas med hål i plånboken hos regionens hjälpmedelsanvändare.

I november 2019 fattade Örebros regionfullmäktige beslut om att avgifterna för vissa hjälpmedel skulle göras om. Hjälpmedlen ska inte längre lånas ut mot en förmånligt subventionerad avgift utan hyras ut mot en månatlig avgift om 65 kr – på obestämd tid. 65 kr i månaden som enligt en ansvarig politiker, Karin Sundin, kommer utökas. För hålen i regionens budget är stora och kan enligt regionen ersättas med hål i plånboken hos regionens hjälpmedelsanvändare. Tusentals fakturor har skickats ut.

Det finns bara ett problem. En region har inte laglig rätt att retroaktivt ändra människors låneavtal och binda dem till den nu fakturerade abonnemangsavgiften. Den som fått ett förskrivet hjälpmedel innan avgiften infördes är inte bunden av den. Fakturorna är alltså ogiltiga vid en juridisk granskning. Men det verkar ingen på Regionen vilja låtsas om.

... vad landet behöver nu är regioner som framför allt prioriterar hälsa och liv.

Regionen fortsätter istället att pumpa ut fakturor som saknar stöd i lag. 300 (hittills) har bestridit fakturorna. Men det är under galgen – för hur ska en hjälpmedelsanvändare kunna stå emot Region, inkasso och domstol när den inte ens kan avvara 65 kr i månaden?

Redan när den första, andra eller tredje invände att regionen gjort fel borde regionen dragit öronen åt sig, insett sitt misstag och pudlat. Men istället för det rätta, det vill säga dra tillbaka de fakturor som saknar lagstöd, har regionen valt att växla upp. Det är förutom oansvarigt också olyckligt. För vad landet behöver nu är regioner som framför allt prioriterar hälsa och liv.

Ledningsgruppen för facebook gruppen ”Protest mot Örebro Region Örebro”

Anna Eriksson

Anna Unger

Carina Möllefors

Elin Terenius

Lasse S. Lorentzon

Susanne Nyberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel