Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska Örebro bjuda på efter jubileumsåret

Utomhusturism, ett öppnare slott och fler tävlingar inom actionsport är något av allt som är på gång nästa år.

Örebro. Efter allt som hänt i Örebro under jubileumsåret 2015 är arbetet med uppföljaren 2016 i full gång på Örebrokompaniet.

– Vi jobbar med flera olika delar. Att det blir ett Raceday är redan känt, men vi jobbar också med att fortsätta att under varumärket X-challange samla actionsporter och liknande aktiviteter. Det ser ut att kunna bli tolv tävlingar som ingår nästa år, säger Christer Wilén, vd för Örebrokompaniet.

Man tittar också på att tillsammans med andra intressenter bli en del av festivalen Live at hearts utvecklingsarbete.

Tillsammans med fastighetsägare och hyresgäster har kompaniet fått i uppdrag av Örebro kommun att arbeta för att göra slottet mer tillgängligt och attraktivt, både för turister och för de som bor i länet.

– Det finns en del tomma lokaler och det är spännande att se hur man skulle kunna fylla slottet med publik verksamhet, säger Wilén.

Planer finns på att få en större internationell utställning till slottet under 2017.

– Största utmaningen inför nästa år är att få ännu mer positiv PR för Örebro stad som plats, både nationellt och internationellt, säger Wilén.

Kompaniet har även i uppdrag att titta på hur arenorna för fotboll, bandy och ishockey samt idrottshuset skulle kunna anpassas för andra event än de byggdes för. Det handlar om vad det skulle kosta och vilken organisation som skulle behövas för att det skulle kunna genomföras. Det sker tillsammans med fastighetsägare och hyresgäster.

Att locka privat turism från främst Norge men även Tyskland står också på agendan. Det sker genom samarbete med resebolag och arrangörer från Tyskland.

Utomhusturism, där cykling, vandring och sjöliv är exempel på innehåll, är också ett område där Örebrokompaniet arbetar för att utveckla de möjligheter som finns. Det sker tillsammans med andra kommuner i länet.

Örebrokompaniet har en budget på 19,5 miljoner kronor för nästa år. Den allra största delen, 11,5 miljoner, kommer direkt från Örebro kommun i form av ägarbidrag. Andra stora delar i budgeten kommer från försäljning av biljetter och varor vilket ger fyra miljoner till budgeten. Extern finansiering genom partnerskap från bland annat näringslivet, ger två miljoner kronor. Det senare hoppas Wilén ska kunna öka.

Det talas bland politikerna om ett intressant ess i rockärmen inför 2016. Vad handlar det om?

– Det är inget jag kan prata om i dag, men jag tror det kan gå att avslöja före jul.