Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det som hänt är en ren provokation”

Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till vargjakten och händelsen i Hasselforsreviret.

– Vi fördömer det här brottet, säger Leif Andersson, som är en länsrepresentant för föreningen.

Leif Andersson skräder inte orden:

– Man hade ett djur att skjuta, ändå så går fler skyttar ut i skogarna vilket gör det fullt möjligt att skjuta mer än en varg. Det som hänt är en ren provokation mot naturvårdsintressena, säger han.

Hårda ord?

– Jo, vi fördömer det här brottet, det är grovt jaktbrott som kan ge fängelse.

Händelsen i Svartå visar enligt Leif Andersson att ”systemet inte fungerat”. Det är heller inte första gången som varg skadeskjuts, pekar han på. Redan i inledningen av jakten, den 2 januari hände detta i Hällefors kommun.

– Jägarna klarar inte att ta ansvar, de fixar inte det här, säger Leif Andersson.

Hur skulle du vilja se en licensjakt?

– Jakt måste bedrivas av utbildade personer, expertis. Vem som helst ska inte kunna ge sig ut i skogarna och panga, och sedan skylla ifrån sig om något händer.

Leif Andersson poängterar dock att Naturskyddsföreningen principiellt inte är emot rovdjursjakt.

– Men det måste finnas ett tillräckligt stort antal djur. När det gäller vargjakten har man sagt att det är problem med genetiken, vargstammen skulle ha alla möjliga fel och sjukdomar, och det försökte man lösa med att minska stammen. En konstig logik, för det har visat sig att de varit fullt friska. Man vet alltså inte vad man skjutit för något slags djur.

Naturskyddsföreningen kommer att delta i manifestationen ”Vargens dag”, som hålls nästa torsdag i Örebro.