Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ställs krav på rening av vattnet som släpps ut

Annons

Svar:

... till Elisabeth Lennartsson, ordförande Aktion rädda Vättern, NA 13 februari.

Länsstyrelsen i Västra Götaland får kritik för att vi inte tar PFAS-föroreningarna vid Karlsborgs flygplats på allvar. Det är fel. Vi vet mycket väl att Karlsborgs flygfält är allvarligt förorenat. Varje år läcker 300–400 gram PFAS ut via Kärnebäcken, till Bottensjön och så småningom ut i Vättern. Det är Försvarsmaktens tidigare användning av brandskum med PFAS som förorenat några områden.

Försvarsmakten fick förra året i uppdrag att utreda hur spridningen av PFAS ska minskas. Genom vattenrening och genom åtgärder vid brandövningsplatser. Detta beslut har Försvarsmakten överklagat. Länsstyrelsen gav nyligen Fortifikationsverket, som är fastighetsägare, tillstånd till markavvattning av området runt start- och landningsbanan.

Rent vatten ska alltså ledas bort separat, samtidigt som en anläggning ska rena PFAS-förorenat vatten.

I vårt beslut finns villkor. Exempelvis att PFAS-förorenat vatten från sydvästra banänden ska renas till 99 procent. Eftersom större delen av banan ligger i ett område som inte är förorenat kräver vi också att vatten med låga PFAS-halter ska avledas separat.

Rent vatten ska alltså ledas bort separat, samtidigt som en anläggning ska rena PFAS-förorenat vatten. Till förorenat vatten räknas bland annat länsvatten, dagvatten och dräneringsvatten.

Kraven på separering gäller även vatten från bankantsdräneringen, om inte regeringen är av annan åsikt. Där väntar vi på besked. Att gräva bort PFAS-förorenad jord är inte ett rimligt alternativ. Det finns ingenstans att deponera massorna. En jordförflyttning skulle enbart betyda att problemet sprids vidare.

Siv Hansson

enheten för förorenade områden, Länsstyrelsen i Västra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel