Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det torra vädret har gjort sitt – SMHI varnar för risk för vattenbrist

 
Extrema torkan 2018
Visa alla artiklar

Det mycket torra vädret har gjort att vattendrag i Örebro län har onormalt lite vatten. Nu har SMHI utfärdat en varning för risk för vattenbrist i länet.

Vädret har under maj, juni och början av juli varit ovanligt torrt och det har vistats i länets vattendrag, där det är onormalt lite vatten. Nu går SMHI ut med en varning för risk för vattenbrist i Örebro län.

Det råder risk i hela länet, men främst i Svartån och de norra delarna av Örebro län. Där kan det vara mycket låga vattenflöden i bäckar och åar jämfört med normalt.

Men för länets grundvatten verkar läget vara något bättre. Då ännu ingen varning om grundvattenbrist har lämnats in.

"Länsstyrelsen har inte fått några signaler från länets kommuner om vattenbrist för den kommunala dricksvattenförsörjningen. Det har dock kommit in mycket samtal om bäckar och åar där vattenflödet nu är väldigt lågt", säger Peder Eriksson, enhetschef Vatten och Naturmiljö, i ett pressmeddelande.