Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras för majblommorna

KUMLANu slår majblommorna ut. I Kumla startade i går försäljningen av det drygt hundraåriga vårtecknet.

Annons

I Kumla är det framför allt elever i skolår 4 som ansvarar för försäljningen. I början av veckan distribuerades blommorna till kommunens olika skolor. I går syntes de första försäljarna på stadens gator med blommorna, som i år är ljust blå och gröna.

– Ska du inte köpa en majblomma?

Femteklassarna Pontus Karlsson och Max Arvberger från Malmens skola var snabbt på plats på Kumla torg för att sälja majblommor.

– Vi gör det här för att hjälpa barn som inte har det så bra. Samtidigt får vi ihop extra pengar till vår klassresa till Kolmården i vår, sa killarna med ett brett leende.

Förra året kunde organisationen Majblomman hjälpa cirka 50 000 barn i Sverige. Nu vill man öka insamlingen ytterligare för att kunna fortsätta hjälp fattiga barn i Sverige.

Drygt hälften av intäkterna från försäljningen disponeras av de lokala majblommeföreningarna. Förra året sålde skolbarnen i Kumla majblommor för omkring 118 000 kronor, vilket är det högsta beloppet hittills.

Majblommekommittén i Kumla får in ansökningar från barn som lever i familjer med små ekonomiska förhållanden. De har svårt att bekosta det som är vardagsmat för de flesta.

– De kan ansöka om bidrag till en cykel, en dator, kläder till skolavslutningen eller att ha möjlighet att bekosta en lägervistelse eller en semesterutflykt, berättar Birgitta Daréus som är sekreterare i Majblommekommittén i Kumla.

Fotnot: Majblommorna lanserades 1907 av Beda Hallberg som var engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård.

Annons