Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det värsta vi har sett”

Synen och lukten var obeskrivlig. Kattbajs och tomma konservburkar låg överallt i huset. Samt 18 döda katter – som matats med råttgift. Nu åtalas kattägaren för djurplågeri.

Annons

– Det värsta vi har sett.

Om det var både polis och veterinärer ense efter att de tagit sig in hos den 57-årige kattägaren i Kumla den 1 april 2009.

På golvet i hallen låg ett 30–40 centimeter tjockt lager med tidningspapper som var täckt med kattavföring. Kattbajs fanns även i öppna spisen, i trappan och på andra ställen i huset. Stanken var kvävande. Ett stort berg av tomburkar och pet-flaskor med en gulmörk vätska fanns i några av rummen. Möblerna var dessutom helt sönderklösta.

– En ohygglig miljö inte lämplig för något levande, sa en av poliserna efteråt.

18 döda katter

Men värst var kanske synen av de totalt 18 döda katter som hittades i huset. Kattliken var i olika stadier av förruttnelse och en del kroppar hade andra katter ätit på.

Endast två katter levde, men dessa avlivades eftersom de ansågs vara förvildade.

Det visade sig senare att 57-åringen matat sina katter med råttgift. Djuren hade förökat sig utom hans kontroll och han såg förgiftning som enda utväg.

Katterna dog efter cirka fyra dagar, men de verkade aldrig lida. De blev bara sega och dog, har mannen berättat i polisförhören.

Inre blödningar

Den veterinär som obducerade en av katterna kunde inte säga om djuret hade lidit eller ej. Men han beskrev generellt vilka skador ett djur som fått i sig råttgift kan drabbas av: Inre blödningar i organ och vävnader, andningssvårigheter, blodbrist och hälta.

– Om blodet samlas i buken, lungorna eller något av de stora organen ger det antagligen ett större lidande för djuret, slog veterinären också fast.

Inspektionen i april gjordes av länsstyrelsen efter att mannen under nästan ett års tid sökts av myndigheterna angående vården av katterna. Flera gånger hade djurskyddsinspektörerna misslyckats att få tag på honom och inte heller den här gången var 57-åringen hemma. I det läget tog man beslutet att bryta sig in i huset med hjälp av polisen.

57-åringen förnekar djurplågeri men erkänner brott mot djurskyddslagen.

Annons