Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digitala djur är en del av omsorgen i Kumla

Önskemålen från er Kumlabor ökar nu och i framtiden. Samtidigt ökar även vårdbehovet samt antal äldre över 80 år. Utmaningen blir att skatteintäkterna inte ökar i samma takt som krav och kostnader.  Därför måste vi hitta mer effektiva arbetssätt, som gynnar både personal och personer med vård- och omsorgsbehov.  Inom socialförvaltningen har vi startat en så kallad ”resa” för att ställa om delar av verksamheten. Detta kan upplevas jobbig, medan andra tycker det är kul och stimulerande med utveckling och nya arbetsmetoder.

I Kumla har vi kommit mycket längre med detta arbete i jämförelse med många andra kommuner och resan består av olika delar.  En del är att vi infört nyckelfri hemtjänst, där medarbetarna öppnar brukarnas dörrar med mobiltelefonerna i stället för nycklar. Inga nycklar kan komma på villovägar. Samt om ett larm går till medarbetarna, kan de åka direkt till brukaren istället för att först åka och hämta nyckeln. 

Medarbetarna inom hemtjänsten har fått personliga arbetstelefoner, som underlättar i olika arbetssituationer. De signerar läkemedel direkt i en app. En fördel är att appen signalerar om brukaren inte fått sin medicin i tid detta blir mer patientsäkert.

En kamera installeras i sovrummet hos brukaren, personalen startar kameran för att se om personen ligger i sängen och om allt är lugnt görs inget besök.

Digitala djur har införts i vissa verksamheter och har blivit väldigt populära. De jamar, spinner och rör sig verklighetstroget. Djuren skapar trygghet och ett inre lugn hos de äldre. Webbtillsyn har funnits ett tag och fungerar väldigt bra.

En kamera installeras i sovrummet hos brukaren, personalen startar kameran för att se om personen ligger i sängen och om allt är lugnt görs inget besök. Det här leder till att de äldre sover bättre när de inte blir störda, samt att personalen kan lägga sin kompetens och tid på de brukare som är i större behov av hjälp.

Kompetensen hos medarbetarna behöver stärkas och dessutom behöver vi anställa nya medarbetare. 

Automatiserat försörjningsstöd är påbörjat och leder till att socialsekreterarna gör mindre administration. Istället får de mer tid att coacha personer med försörjningsstöd till egen försörjning. Digitala lösningar leder till att medarbetarnas kompetens i större utsträckning används till att möta de människor som behöver dem.

Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för socialförvaltningen i framtiden. Vårdbehoven ökar och blir mer komplexa.

Kompetensen hos medarbetarna behöver stärkas och dessutom behöver vi anställa nya medarbetare.  Det är viktigt att kunna utvecklas i jobbet och en ny arbetsroll som specialistundersköterska har införts och vi är först av kommunerna i länet. 

Vilket också var ett av Socialdemokraternas vallöften, som nu inbringats.

Socialdemokraterna

i socialnämnden i Kumla:

Annica Sjöqvist

ordförande

Lars Malmberg, Gunnel Kask, Mats Gullberg, Petra Graff, Vanja Björsson, Maria Nickander, Sölve Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel