Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dimman över San Francisco

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det var omkring midnatt och jag vaknade till ombord på flyget som skulle ta mig till San Francisco. Jag tittade ut genom fönstret och insåg att vi cirkulerade över staden och såg flera plan som väntade på att få landa.

Jag försökte se staden, men såg ingenting så jag satte mig tillrätta i stolen igen och började fundera på varför jag egentligen inte såg någonting. Det är ju en stor stad som med all säkerhet syns från luften om vädret tillåter. Jag gjorde ett nytt försök att titta ner. Jag hade hört om och sett bilder på det berömda fenomenet men nu fick jag se det med egna ögon, dimman över San Francisco.

Hur kommer det sig då att San Francisco så ofta får dimma? Det går en kall havsström precis utanför kusten som kallas Kaliforniska strömmen. Varma och fuktiga vindar från Stilla Havet blåser in över den här kalla strömmen och luften avkyls underifrån på grund av det kallare underlaget. Det leder till att vattenångan kan kondenseras och dimma bildas då över havet. Vinden från havet för sedan in dimman över land. Den typen av dimma kallas advektionsdimma. Många vill resa till ”soliga kalifornien” och packar gärna ner sommarkläderna, men San Francisco kan vara kallt på grund av det kalla vattnet utanför kusten och dimman som staden många gånger är inbäddad i.