Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dimmiga frågor

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag fick frågan vid onsdag lunch och först kändes det som en svår fråga att ge ett enkelt svar på. Jag tror dock att jag lyckades ganska bra.

I det här fallet låg dimman tät över Göteborg och som jag ser det måste det ha med omslaget i temperatur att göra. Det har ju varit milt i flera dagar och det har också regnat en del i trakterna. Vilket har gjort att mycket av den snö som legat har smält och det har allmänt varit mycket fuktigt. När nu temperaturen har fallit under nollan så har man nått det läge där luften inte kan hålla mer fukt, den är mättad, och då bildas istället små små vattendroppar. Dessa är så lätta att de svävar i luften och vi uppfattar det som dimma.

Hur kommer sig då detta kan man undra. Jo, det är nämligen så att varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall luft. När luften kyls av ökar den relativa fuktigheten och när man når 100 procent börjar det bildas små vattendroppar. Fortsätter då temperaturen att falla så blir det allt mer vattendroppar och vi uppfattar det som dimma.

För Göteborgs del den här gången så hade man under tisdagen 3-4 plusgrader och under natten mot onsdagen föll temperaturen under noll så på morgonen var det 1 minusgrad och då var dimman ett faktum.