Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dimridåer av Denis Begic och Fredrik Lundh Sammeli

Replik

till Fredrik Lundh Sammeli och Denis Begic, NA debatt 7 november.

Inrikesminister Mikael Damberg med flera säger att Polismyndigheten måste få skarpare verktyg i sin låda för att stävja det pågående kriminella våldet. Ett förslag som lyfts fram är att tillståndsbelägga vapenmagasin. Vapenmagasin har vi använt sedan 1860 talet och har fram till den 14 Oktober i år inte varit något problem i vårt samhälle.

Inte heller kan Damberg eller Sammeli och Begic visa att något vapenmagasin har lämnats tillbaks till en kriminell, Damberg svarar på SD:s skriftliga fråga att förslaget bygger på ”anekdoter” från polismyndigheten.

Vapen är tillståndspliktiga i dag och om illegala vapen påträffas kan de beslagtas bums.

Frågan har varit upp sedan 2013 på olika nivåer, även på EU nivå. Svårigheterna med att juridiskt beskriva vad som är ett vapenmagasin och därmed få en lag rättssäker är svår. Alla organisationer som har sakkunskap om vapenmagasin, även försvaret har avrått från att tillståndsbelägga dessa. Det drabbar bara de som försöker följa lagar på ett rättsosäkert sätt.

Nu påstår Polismyndigheten att de riskerar att behöva lämna tillbaka vapenmagasin till de kriminella när Brottsbalken och Rättegångsbalkens regler används (ett nytt problem som inte fanns för en månad sedan). Därför vore det effektivt att tillståndsbelägga magasinen.

Sedan vår vapenlag kom till 1973 har den skärps vid minst vid 22 tillfällen för att motverka vapenvåldet. Inga av dessa ändringar har lett till ett minskat vapenvåld ...

Men hur är det med den saken? Vapen är tillståndspliktiga i dag och om illegala vapen påträffas kan de beslagtas bums. Men det verkar som att de kriminella håller sina vapen utom synhåll för polisen, väldigt få vapen påträffas hos kriminella. Vad säger att de kriminella inte kommer att hantera magasin på samma sätt som de gör med sina vapen ... Det skulle leda till att Polismyndigheten får ännu sämre möjligheter än i dag att plocka av busarna brottsverktygen eftersom de hålls gömda. I dag behöver inte en buse gömma ett vapenmagasin och Polismyndigheten kan beslagta dessa enligt Brottsbalkens och Rättegångsbalkens regler (om man gör på rätt sätt).

Sedan vår vapenlag kom till 1973 har den skärps vid minst vid 22 tillfällen för att motverka vapenvåldet. Inga av dessa ändringar har lett till ett minskat vapenvåld, däremot har de som inte har kriminella avsikter med vapen fått det besvärligare med fler regler och begränsningar.

Vi måste fråga oss om det är proportionellt att kriminalisera innehav av vapenmagasin och vilken nytta kriminaliseringen gör.

Om någon minister tycker att Rättegångsbalkens och Brottsbalkens regler är för besvärliga för Polismyndigheten att använda är detta inte skäl nog att skapa nya regler som bara blir till besvär för oss alla andra …

Pär Herrman

styrelseledamot i Sveriges vapenägares förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel