Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskutera: Borde Sveriges cigarettpaket se ut så här?

Cigarettpaketen i Australien blir likadana allihop, olivgröna och försedda med skrämmande bilder av tobakens skadeverkningar.

Landets högsta domstol beslutatade i dag, onsdag, att godkänna de nya tuffa marknadsföringslagarna för tobak och avslår tobaksbolagens klagomål över att lagen strider mot konstitutionen.

Varningarna på paketen ska från och med december i år  täcka 75 procent av paketens framsida och 90 procent av baksidan. Varubeteckningen får stå med liten svart text nära paketets botten.

– Det här är en seger för alla familjer som har förlorat någon i en tobaksrelaterad sjukdom, säger Australiens hälsominister Tanya Plibersek, enligt tidningen Sydney morning herald.

Flera andra länder, däribland Storbritannien och Nya Zeeland, överväger att följa Australiens exempel.

Är detta något som även Sverige borde ta efter? Eller borde myndigheterna sluta lägga sig i folks rökvanor? Diskutera frågan här på na.se.

För att se fler bilder på cigarettförpackningarna, klicka här och scrolla ner på sidan.