Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskutera: Hur ser du på generande hårväxt?

De är födda till kvinnor, känner sig som kvinnor men upplever att kroppen strejkar. Fem procent av alla kvinnor lider av den dolda sjukdomen hirsutism, som betyder luden på latin.

Vården måste ta de här kvinnornas problem på allvar, säger överläkare Maria Ekbäck i Örebro, som nyligen skrivit en avhandling om sjukdomen.

Forskningen är kontroversiell, konstaterar hon. En och annan kollega har ryckt på axlarna och undrat om inte vården har viktigare frågor att ta sig an än generande hårväxt.

- Är man hårig betecknas man som kvinna som lite dum och slapp. Men jag har mött så många patienter som verkligen lider och det är därför jag fördjupat mig i det här. Det finns hjälp att få. Laserbehandlingar minskar hårväxten, konstaterar Maria Ekbäck.

Örebro är tillsammans med Malmö föregångare när det gäller den här typen av behandlingar.

I söndagens NA papperstidning, som du för 10 kronor också kan läsa som e-tidning , kan du läsa mer om sjukdomen. I vårt diskussionsforum nedan kan du kommentera artikeln - vilka erfarenheter har du av generande hårväxt?

Har du tips? Vill du berätta för vår reporter om dina erfarenheter? Mejla till [email protected]