Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurintresset för dem samman

Djurskötarläger, fågeltvättarkurser och insatser på bondgårdar när det behövs hjälp med djuren. Blå stjärnan är en gammal organisation som vill nå ut till fler.

– Från början gick mycket av verksamheten ut på att medlemmarna utbildades för att kunna hjälpa till med att ta hand om djuren när bönderna drog ut i krig. I dag handlar det kanske snarare om insatser som efter stormen Gudrun när många bönder tvingades jobba extra mycket i skogen och behövde hjälp med sina djur.

Det berättar Linda Schildt Arvidson, utbildningsansvarig inom Blå stjärnan i Örebro län.

Här i länet har verksamheten varit lite slumrande de senaste åren, men nu försöker föreningen få fart på aktiviteterna och erbjuder bland annat möjlighet att gå olika utbildningar, åka på läger och göra studiebesök.

– Det jag tycker är så häftigt med den här föreningen är att vi är så olika typer av människor – unga och gamla, bönder och fina damer – men alla har vi djurintresset gemensamt, säger Madeleine Hermansson, som själv gick med i Blå stjärnan i samband med ett hundläger när hon var nio år.

Först på höstens program stod ett studiebesök hos Kalle Kamel med familj i Viker. Där medlemmarna får prova att rida kamel, gosa med den lilla kamelfamiljen och lyssna till berättelser om kameler.

Senare i höst väntar bland annat besök på Strömsholms djursjukhus och på en stor bondgård med mjölkkor. Planer finns även på ett djurskötarläger, och just lägren är det som fick Lotta Danielsson och hennes dotter Liv, 9 år, att bli medlemmar.

– Liv ville åka på läger, helst något med djur, och jag hittade Blå stjärnan när jag sökte mig fram på internet, berättar Lotta Danielsson.

I somras fick Liv åka till Uppsala på ett läger där hon bland annat fick ta hand om fåglar, gnagare och reptiler.