Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord som orkan och tromb användes väldigt ovilligt med motiveringen att man inte ville skapa panik. I dag har attityden mot orkaner ändrats.

Annons

Man kan vilja tro att USA’s dödligaste orkan skulle vara Katrina med över 1800 omkomna men så är det inte. Vi får gå tillbaka många år i tiden, närmare bestämt 110 år till året 1900. Detta år drog en orkan in över Texas och drabbade Galveston. 8000 människor omkom och staden jämnades med marken. Två saker skiljer den här stormen från Katrina. För det första så drog orkanen in över Galveston som en kategori fyra, Katrina var klassad som kategori tre när den nådde land. För det andra var inställningen mot stormar en helt annan än idag.

Attityden mot orkaner har ändratsOrd som orkan och tromb användes väldigt ovilligt, med motiveringen att man inte ville skapa panik. Tyvärr ignorerades oftast varningar från Kuba trots att de oftast kände av stormar innan USA drabbades. Idag har attityden mot orkaner ändrats och hjälpmedel som satelliter och radar har tillkommit. Orkanerna har även fått namn. Tropiska stormar och orkaner på norra Atlanten och i Mexikanska golfen började systematiskt få namn från 1953 och varningar om värsta scenario går idag ut flera dagar i förväg till allmänheten.

Annons