Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödshot mot patient på psykavdelning

Allmänpsykiatrin i Örebro har anmält att en patient tryckt en kudde mot ansiktet på en medpatient. Kvinnan som utsattes har uppgett att kudden trycktes mot hennes ansikte i omkring 20 sekunder.

Samma person ska en kort stund senare ha kommit rusande med en annan kudde och försökt trycka också den mot ansiktet på kvinnan, men blev då hindrad.

Psykiatrin har anmält händelsen till Socialstyrelsen.

I anmälan sägs att den som fick kudden tryckt mot ansiktet även utsattes för ett dödshot av medpatienten, som också är en kvinna.

Händelsen inträffade en eftermiddag då patienten låg och vilade. Personalen fick reda på vad som hänt genom att hon ringde på larmklockan.

En ny kudde

En halvtimme senare upptäckte personal att den andra patienten på nytt rusade mot samma rum och hade en stor kudde med sig. Personalen hindrade henne från att komma in i rummet.

Enligt anmälan skadades inte den utsatta fysiskt men mådde dåligt av det som hände.

Omedelbart efteråt beslutades att personal skulle placeras i anslutning till rummet och kvinnan som utsatts togs om hand.

I anmälan framgår att händelsen diskuterats med överläkaren och verksamhetschefen och att anhöriga till den drabbade patienten informerats.

Psykiatrin polisanmälde det inträffade, men eftersom patienten som drabbats och hennes anhöriga inte ville ha en polisutredning avslutades polisens del.

Nya rutiner har utarbetats och ansvariga för verksamheten räknar med att risken för en upprepning är liten.

Det blir nu Socialstyrelsens sak att göra en utredning