Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödshot under rymning

I maj 2009 avvek två män från Granhults behandlingshem i Lindesbergs kommun. Nu har de dömts för den våldsamma rymningen.

Det var på kvällen den 3 maj som 19-åringen och 20-åringen beslutade sig från att rymma från behandlingshemmets låsta avdelning.

De satt i köket när 20-åringen plötsligt hoppade på en behandlingsassistent. De började brottas och under bråket skadades assistenten. Under dödshot tvingades han till slut att öppna en ytterdörr.

En annan man i personalen hade under tiden hört skrik från köket och försökte komma till undsättning. Han möttes av 19-åringen som försökte slå honom i ansiktet.

Efter ytterligare tumult lyckades de två männen fly sin väg. Då hade de fått hjälp av en annan intagen, som försökt hindra personalen att komma in i köket.

Nu döms 19-åringen och 20-åringen till fängelse i två månader för våld mot tjänsteman. 20-åringen döms även för dödshotet.

Frivården anser att skyddstillsyn är den lämpligaste påföljden för männen. Båda har försökt komma tillrätta med sitt missbruk och sin kriminalitet. Men för att slippa fängelse för våld mot tjänsteman måste det finnas starka skäl. Det tycker inte tingsrätten att det finns i det här fallet.

Den intagne som hjälpte till vid rymningen döms för främjande av flykt.