Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödssjuka Rim ärbortom all hjälp

Hälsotillståndet har allvarligt försämrats för utvisade Rim Al Amir. All medicinsk behandling har upphört. Sjukvården inriktas nu på att den lilla ska ha det så bra som möjligt, så kallad palliativ vård.

Annons

Läkarna har gjort allt som står i deras makt. Alla mediciner och behandlingar som finns att tillgå har provats. Men ingenting tycks bita på de svåra och kroniska inflammationerna som rasar i 2-åringens kropp.

– Rim har så ont. Det går nästan inte att ta i henne längre, hon vill bara ligga, säger mamma Manal El Banna med förtvivlan i rösten.

På tisdagen beslutade läkarna att sätta punkt för vidare åtgärder. Den höftfraktur som Rim ådrog sig för ett par veckor sedan har försvagat henne ytterligare, och läkarna befarar att hon även plågas av nya frakturer i sitt sköra skelett.

Kan inget mer göraTidigare har Rim kunnat stärkas med blodtransfusioner då och då, samt rikligt med vätskedropp. Men nu är alla hennes blodkärl ”förbrukade”, det går inte att sticka henne mer. Det enda som går att få i flickan är en sorts näringslösning som hon får direkt i magsäcken, via en sond i näsan.

– De kan inte göra mer för Rim. Läkarna har ärligt berättat som det är, säger Manal tyst.

Familjen har hela tiden haft hjälp och stöd av barnklinikens hemvårdsteam från USÖ. Tack vare de professionella sjuksköterskorna i teamet har den huvudsakliga vården av dödssjuka Rim kunnat genomföras i hemmet.

– Vi riktar nu in oss på palliativ vård. Det handlar om att se till att Rim har det så bra som möjligt och inte lider. Hon får ordentligt med smärtlindring. Vi kommer också att stötta mamman i det här svåra, säger sjuksköterskan Annica Johansson.

Extrem situationManal är tacksam att slippa vara på sjukhuset. Hon är ensamstående och har även Rims systrar Layal och Alaa att ta hand om.

Överläkare Elisabeth Esbjörner har skrivit ett nytt intyg där Rims ytterst allvarliga tillstånd beskrivs. Intyget har lämnats till Migrationsverket. Om familjens extremt påfrestande situation kan föranleda någon ändring av utvisningsbeslutet som hänger över dem är ännu okänt.