Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsstraff väntar i Iran

Vi som undertecknat denna debattartikel får om och om igen erfara att hot mot det egna livet inte räcker som skäl för att få stanna i Sverige. Vi ifrågasätter hur Migrationsverket kan avvisa asylsökande som hänvisar till sin religiösa övertygelse och dessutom kan redogöra för att deras liv kommer att utsättas för dödligt hot om de avvisas till sitt forna hemland. Vi menar att människolivet måste skyddas och vädjar till Migrationsverket att inte utlämna två människoliv, mor och dotter, till en situation där deras liv är i omedelbar fara.

Det som sker i Sverige när Migrationsverket utvisar människor som utsätts för hot, misshandel eller dylikt är ett tydligt brott mot Utlänningslagen 12 kapitlet 1 §: Avvisning och utvisning av en utlänning får aldrig verkställas till ett land om det finns skälig anledning att anta att utlänningen där skulle vara i fara att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Den 30 augusti kallades Amireh Rezai och hennes dotter Zeinab Zavvar till ett ”samtal i ett utlänningsärende” på polishuset i Örebro. Det slutade med att de greps och fördes till ”förvar”, det vill säga fängelse, i väntan på utvisning till Iran. Deras pastor, Ingemar Olsson, är med på samtalet, men får sedan inte följa med dem i bilen till ”förvaret” i Flen.

Vid en läkarundersökning den 7 augusti 2012 på ögonmottagningen hos Läkargruppen Capio i Örebro, konstaterade en ögonläkare, att Amireh endast har ledsyn på ena ögat, till följd av en näthinneavlossning. Amireh uppger att skälet är att dåvarande mannen slagit henne med knytnäven i ögat. Läkaren har hört hennes berättelse och finner den helt möjlig.

I samband med Amirehs skilsmässa från sin misshandlande man, anklagade han henne för äktenskapsbrott och har i sin ägo ett domstolsbeslut på detta. Påföljden för äktenskapsbrott är i Iran dödsstraff. Den misshandlande ex-maken har i telefon med Amireh sagt att han kommer att döda henne om hon återvänder till Iran.

Samme man, Zeinabs far, har mot hennes vilja lovat bort sin dotter till äktenskap med en för henne okänd äldre man. Mot denna bakgrund har mor och dotter flytt från Iran och sökt asyl i Sverige.

I Sverige har de nu vistats i fyra år. Under denna tid har de kommit i kontakt med Ängebykyrkan i Fellingsbro, där de efter en flera års lång process, med många besök på gudstjänster, bibelstudier och personliga samtal med pastorer och församlingsmedlemmar kommit fram till en personlig tro på Jesus. I slutet av förra året, 2011, blev de båda döpta.

Detta är ett oerhört dramatiskt beslut. Att lämna islam medför i Iran dödsstraff.

Utifrån en rad kunskapsfrågor har Migrationsverket avgjort att Amirehs och Zeinabs religiösa tro inte håller måttet och att deras omvändelse inte är trovärdig.

Ingemar, församlingens pastor, och de som känner Amireh och Zeinab vet däremot att deras kristna tro är uppriktig. Migrationsverkets förfarande är felaktigt och skrämmande godtyckligt. Förutom förhörsledarens ofta bristfälliga religionskunskap, spelar dennes egna uppfattningar stor roll, liksom den utfrågades utsatta läge.

Pastorn har inför dessa religionsutfrågningar delat Amirehs och Zeinabs ångest, och tillsammans med dem gått igenom tänkbara faktafrågor om kristendom, som han trots sin teologiska examen ibland inte heller kunnat svara på.

Migrationsverket: Detta är under all kritik! Det är inte värdigt ett land med religionsfrihet att underkänna asylsökandes religiösa övertygelse och på grundval av detta sända människor till en högst sannolik död.

 Ingemar Olsson,Ängebykyrkan, Fellingsbro

Rikard EdeforsPastor, Korskyrkan, Örebro

Rajan Ganda MallPastor, Trefaldighetskyrkan, Örebro ,Pingstkyrkan, Hällabrottet

Sam PetterssonPastor, Betaniakyrkan, Örebro

Lars Gustafsson

Kyrkoherde, Glanshammar

Ingemar SöderströmKyrkoherde, Nikolai församling ,Örebro

Graham JarvisKyrkoherde, Mikaels församling, Örebro

Jens Frandsen

Tf kyrkoherde, Adolfsberg Mosjö-Täby, Örebro

Carina Särnqvist

Kyrkoherde, Ljusnarsberg

Thomas Lindquist

Kyrkoherde emeritus, Örebro

Henriette ÖbergPräst, Edsberg

Jonas AhlssonPräst, Hallsberg

Anders Lennartsson

Per Söderberg

Tomas Söderhjelm

Daniel Keber

Gustav Hafström

Björn Helgesson

Åsa Meurling

Johan Linnman

Magnus Hagström

Karolina Strandell Rongedal

Simon Richardson

Hans EklindPräster, Svenska kyrkan, Örebro

Annastina JönssonFängelsepräst, Svenska kyrkan, Västerås

Agneta UngerDiakon, Svenska kyrkan, Örebro

Johan UngerFd domprost, Svenska kyrkan, Örebro

Karl Gustav SjögrenStiftsadjunkt, Svenska kyrkan, Örebro

Stig Alesand

Pastor Baptistkyrkan, Hidingsta

Sven Nilsson

Pastor, skribent, Kristet center, Örebro

Jan Lindéh

Pastor, Citykyrkan, Örebro

Sören CarlsvärdPastor, Betelkyrkan, Örebro

Mikael TellbePastor, Filadelfiakyrkan.lärare, Örebro missionsskola

Patrik Vallin Pastor, Citykyrkan, Örebro

Bengt IsacsonSjukhussjälavårdare, Örebro

Annelie Inghamn PetterssonSjukhuspräst, Örebro

Börje Hellmark

Fd distriktsföreståndareGemensam framtid, Örebro

Anita HellmarkFd lärare och pastorGemensam framtid,Örebro

Ann-Louise HögmanPastor, Hagakyrkan, Örebro

Jonas LundkvistUngdomspastor, Betelkyrkan, Örebro

Ulf SchöierPastor, Betlehemskyrkan, Örebro

Agneta och Mikael Hallenius

Pastorer, Mötesplatsen, Örebro

Bo WettéusPensionerad pastor, Evangeliska frikyrkan, Örebro

Angela Collin

Pastor, Vintrosa Missionsförsamling Universitetskyrkan

Per Alexanderson

Studieförbundet Bilda

Medlem i Immanuelskyrkan

Øyvind TholvsenEvangeliska frikyrkan, Örebro

Irma Janzon

Arne JohanssonPastorer, Immanuelskyrkan, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel