Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doftande kakbak med fantasi

Kompisarna Heidi Walter och Elvira Eriksson tog sig till Måltidens hus på lördagsförmiddagen för att baka kakor i samband med det årliga evenemanget Kokbokens dag. Flickorna valde att göra fantasifulla kakor.

Annons

– Det där är en tigerkaka, säger Heidi och pekar på bordet framför sig. Nu ska jag göra någon annan figur. Men jag vet inte riktigt vad.

Elvira står bredvid och tittar. Hon har hunnit baka både en tigerkaka, ett spöke och en bulle. Viktor Myhre, som går andra året på kocklinjen vid restaurang- och hotellhögskolan, stannar till och undrar om tjejerna behöver hjälp.

– Det är första gången jag hjälper till med kakbakning, säger han. Vad jag förstår är kakbakning för yngre en tradition ihop med Kokbokens dag. Vi har i förväg gjort deg så deltagarna kan ägna sig uteslutande åt att experimentera.

En annan aktivitet som lockade och då särskilt vuxna besökare var en dofttävling. Där gällde det att testa sitt luktsinne i en blindprovning.

– Det här är svårt, säger Annette Nilsson när hon luktar på innehållet i en liten burk. Jag har kört fast. Vi får se om jag klarar det här.

Franskinspirerat

På kalastorget anordnades en franskinspirerad måltidsmarknad. Ett antal livsmedelsproducenter från Värmland och Örebro fanns på plats för att visa sina produkter.

– Det här är ett bra initiativ, säger Ingrid Hermansson, projektledare för Måltidsriket. Här får besökarna ett smakprov på vilka livsmedel som produceras i grannskapet. Förhoppningsvis kommer det mycket folk under dagen.

Under eftermiddagen berättade Carl Jan Granqvist om det måltidsmuseum, Aptitum, som planeras i Grythyttan. Museet beräknas få en yta på 8 000 kvadratmeter.

Annons