Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot örfilande polis överklagas

Domen mot den Örebropolis som dömts för tjänstefel överklagas till Göta hovrätt.
Polismannen dömdes för en örfil mot en 17-årig cyklist i Örebro.

Det är vice chefsåklagare Bengt Landahl, på Riksenheten för polismål, som överklagar och begär att hovrätten ska döma hårdare, för misshandel istället för tjänstefel.

– Jag tycker domen är märklig. Det förs ett resonemang om misshandel men den slutar med att polismannen döms för tjänstefel. Jag anser att det här är något för Göta hovrätt att behandla, säger Bengt Landahl till NA.

Han hade i första hand åtalat polismannen för misshandel och i andra hand tjänstefel.

Advokat Christer Jonsson är polismannens offentlige försvarare. Han säger att polisens krav i hovrätten blir att åtalet i första hand helt ska ogillas.

– I andra hand att han inte döms strängare än för ringa misshandel alternativt tjänstefel, säger Christer Jonsson.

Vid rättegången i Örebro tingsrätt framkom att polisen försökt stoppa den 17-årige cyklisten i centrala Örebro.

17-åringen har sagt att han hade bråttom och fortsatte utan att stanna men ropade förlåt.

Vid Södra Station blev det stopp och det är där polisen misstänks ha utsatt cyklisten för en örfil, något han nekar till. Vid rättegången i tingsrätten vittnade flera personer om att de sett vad som hänt och tingsrätten ansåg att det fanns bevis för örfilen.

Rikspolisstyrelsens Personalansvarsnämnd har i ett yttrande sagt att om polisen döms för misshandel förlorar han jobbet. Döms han däremot för ringa misshandel eller tjänstefel blir det ingen sådan åtgärd.