Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Domarens beslut gäller"

ÖSK-anfallaren Josef Ibrahim fick inte straff och valde att visa långfingret mot domare Martin Hansson. Men något efterspel lär agerandet inte leda till.

– Om det kan antas att någon av domarna såg eller borde sett händelsen under matchen kan inte vi i efterhand ta upp ärendet, säger Khennet Tallinger, ordförande i förbundets disciplinnämnd.

Hansson friadeMed dryga halvtimmen kvar av förlustmatchen mot Elfsborg fick Josef Ibrahim göra sitt första inhopp i årets allsvenska. Några minuter senare drev han bollen in i straffområdet och föll omkull i närkamp med Andreas Klarström. Domaren Martin Hansson friade. En tv-kamera zoomade in vad Josef Ibrahim tyckte om det. Upprörd visade han långfingret i riktning mot Martin Hansson när spelet vände åt andra hållet.

– Klart jag var missnöjd och visade mitt missnöje. Kanske inte var rätt att göra det men jag var besviken på att han inte dömde straff i det läget. Det var solklart, sa Ibrahim till NA efter slutsignalen.

Situationen bedömdFörolämpningar mot matchfunktionärer brukar ofta leda till bestraffning. Men disciplinnämnden kommer med all sannolikhet inte att få detta ärende på sitt bord i efterhand.

– Är situationen redan bedömd eller borde bedömts under matchens gång kan inte vi på egen hand ta upp ett ärende. Då är det domarens beslut som gäller, förklarar ordförande Khennet Tallinger principen som gäller.

Men om Martin Hansson redan vänt ryggen till kan han ju inte se långfingret?– Nej, men det finns ju tre domare till runt planen. De har också möjlighet att agera.

–Om det är en situation som kan antas varit i någon av domarnas synfält får inte vi i nämnden säga att han borde agerat annorlunda.

Kan Martin Hansson agera själv i efterhand när han ser repriser av tv-bilderna?– Nej, det är hans första beslut under pågående match som gäller.

Nyligen avgjordes ändå ett ärende i efterhand av disciplinnämnden. Det var när domaren Daniel Stålhammar visade ut fel spelare i Djurgården i allsvenska hemmapremiären mot Sundsvall.

– Men då gick vi aldrig in och bedömde själva situationen som domaren tagit beslut om. Utvisningen stod fast, vi korrigerade bara att Stålhammar tagit fel på person vilket han själv anmälde efteråt, förklarar Khennet Tallinger.

Davies sänkte AlmebäckFaktum är att en ÖSK-spelare var inblandad i ett av de få fall som nämnden själv drivit under senare. Det var när Hammarbyspelaren Charlie Davies armbågat mittbacken Michael Almebäck blodig i munnen på Behrn arena i maj 2009.

– Spelet var förlagt i ena straffområdet. Davies sänkte Almebäck på andra planhalvan. Attacken anmäldes också efter matchen. När vi videogranskade händelsen kunde vi konstatera att det skedde långt utanför domarnas synfält. Därför kunde vi i efterhand dela ut vår bestraffning, motiverar Khennet Tallinger.

Någon liknande granskning görs inte för ett långfinger i luften?– Jag finner det mycket osannolikt även om det är teoretiskt möjligt. Jag konstaterar ändå att det är mycket sällsynt med efterhandsbedömningar.