Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen: 12 års fängelse

(UPPDATERAD 17:42) Vare sig åklagaren eller försvarsadvokaten utesluter överklaganden av domen där Niklas Eliasson döms till tolv års fängelse, för kvinnoöverfallen i Örebro. Vice chefsåklagare Pia Åsberg är inte helt nöjd med Örebro tingsrätts dom som offentliggjordes på onsdagen.

Annons

– Jag anser att domstolen i vissa fall gått mera på vad den åtalade sagt i sina erkännanden än vad offren berättat. Vissa rubriceringar i åtalet har ändrats och blivit mildare. En punkt om försök till grov våldtäkt har exempelvis ändrats till misshandel och olaga hot, säger Pia Åsberg.

Hon yrkade vid slutpläderingen på fängelse 14 år men säger till NA att hon ändå är hyggligt nöjd med domen.

Läsa noga

– Jag ska läsa noga och avgör nästa vecka om det blir ett överklagande.Försvarsadvokat Margaretha Arvidsson anser att tingsrätten på flera punkter tillmötesgått det hon sagt i sin slutplädering.

– Jag och min klient ska diskutera domen noga för att avgöra fortsättningen. Men det kan dröja innan vi tar slutgiltigt beslut.

Tingsrätten gör samma bedömning som Rättsmedicinalverket när det gäller påföljden, nämligen att Niklas Eliasson, inte begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning. Därmed saknas förutsättningar för Rättspsykiatrisk vård.

Men rätten anser samtidigt att uppgifter om hans psykiska hälsa, och förmåga att kontrollera sitt handlande, bör ha viss inverkan på straffets längd. Hans sätt att medverka i förundersökningen, för att klara upp brotten, räknas honom också till godo. Domstolen framhåller att det är allvarlig brottslighet han gjort sig skyldig till och anser att tolv år är det straff som ska bli följden. Rätten konstaterar att den samlade brottslighetens straffvärde klart överstiger tio år.

Offrens problem

Offren berättade vid rättegången om problem med sömnstörningar, ångest, nedstämdhet, svårigheter att vistas ute, rädsla kvällar och nätter och andra problem. Tingsrätten beslutar om skadestånd till de utsatta på sammanlagt 780 000 kronor.

Åtalet gällde tre grova våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt, nio våldtäktsförsök, sexuella ofredanden. rån och misshandel mot sammanlagt 15 kvinnor.

Tingsrätten ogillar eller gör ändringar på några punkter där domstolens och åklagarens uppfattning inte stämmer överens.

Rätten har beslutat om 682 000 kronor i ersättning till försvarsadvokat Margaretha Arvidsson. Om domen överklagas ska det ske senast 6 juli.

Därför dröjde domen

Domstolen fann Niklas Eliasson redan i april skyldig till 13 av de 15 överfall på kvinnor som han åtalats för.

Eftersom Eliasson gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning har tiden för domen dröjt till nu.

Annons