Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dra tillbaka LAS-utredningen, Löfven

Förhandlingarna om anställningstryggheten mellan fackförbunden och Svenskt näringsliv har brutit samman för andra gången.

Det är inte så konstigt att förhandlingar bryter samman när den ena parten inte har något motiv att förhandla alls då regeringens Toijerutredning ligger som en blöt filt över den andra parten som tvingas förhandla under hot. Är målet för förhandlingens resultat att behålla en styrkebalans på svensk arbetsmarknad så måste samma balans gälla för förhandlingarna. Det är en förutsättning för en rättvis överenskommelse.

Ingen ska behöva lämna sitt jobb på grund av godtycklighet från en arbetsgivare.

Fackförbunden och Vänsterpartiet är starkt kritiska mot utredningens innehåll. Vad det gäller saklig grund så är det ett begrepp som måste behållas orört. Ingen ska behöva lämna sitt jobb på grund av godtycklighet från en arbetsgivare. Bestrider man en godtycklig uppsägning ska man stå kvar i anställning till dess man utrett orsaken till uppsägningen. Nu föreslås den möjligheten tas bort. Då spelar det ingen roll om saklig grund som begrepp finns kvar för möjligheten att strida mot en arbetsgivare är begränsad för en löntagare. Det blir lättare att söka sig vidare till andra jobb istället för att strida med arbetsgivaren och rättssäkerheten för arbetarklassen naggas i kanten. Det är ett dåligt förslag!

Har man sin anställning på en arbetsplats med mindre än 15 arbetskamrater så ska man inte kunna bestrida en uppsägning överhuvudtaget. Det är ett dåligt förslag!

Idag kan man undanta två anställda på företag med tio medarbetare. Det nya förslaget är fem och ingen övre gräns för hur stort företaget är finns kvar.

Mindre turordningskretsar ska gälla på arbetsplatserna och med ett utökat antal undantag i lagen så kommer fler löntagare att gå osäkra på sina arbetsplatser. Det är ett dåligt förslag!

Möjligheten att använda de förändrade turordningsreglerna ska sänkas till en period på tre månader innan arbetsgivaren återigen kan använda dessa undantag. Det är ett dåligt förslag!

Idag kan man undanta två anställda på företag med tio medarbetare. Det nya förslaget är fem och ingen övre gräns för hur stort företaget är finns kvar. Med denna förändring och med ett genomförande av mindre turordningskretsar så har man upphävt all den trygghet som våra äldre kämpat för genom 1900-talet. Det är ett dåligt förslag!

I praktiken skulle det innebära livstids provanställning med ett ständigt hot om att förlora sin försörjning.

Klubbas utredningen i riksdagen så innebär det för Örebro län att det är mer än 8 000 företag där arbetsgivaren kommer att kunna säga upp vem som helst. Det finns inget lagligt hinder kvar mot att arbetsgivare anklagar anställda för att bli av med den som vabbar ofta, den som står upp mot sexuella trakasserier, kräver en bättre arbetsmiljö, engagerar sig fackligt etcetera. I praktiken skulle det innebära livstids provanställning med ett ständigt hot om att förlora sin försörjning.

Nu måste Stefan Löfvén svara. Socialdemokratin har varit delaktig i att åstadkomma bra lagar och avtal på arbetsmarknaden i 100 år, vill han som ledare för samma parti gå till historien som den som slog sönder den svenska anställningstryggheten eller vill han dra tillbaka utredningsförslaget för att ge parterna en ärlig chans att förhandla utan hot? Hela utredningen är ett dåligt förslag! Svensk arbetsmarknad behöver tryggare anställningar för alla!

Maria Odheim Nielsen

ordförande Vänsterpartiet Örebro län

Lena Östring

ordförande Vänsterpartiet Askersund

Roland Halvarsson

ordförande Vänsterpartiet Degerfors

Sören Pettersson

ordförande Vänsterpartiet Hallsberg

Alf Wikström

ordförande Vänsterpartiet Hällefors

Anna Lilja

ordförande Vänsterpartiet Karlskoga

Lena Rosborg

ordförande Vänsterpartiet Kumla

Jerry Karjalainen

ordförande Vänsterpartiet Laxå

Margareta Carlsson

ordförande Vänsterpartiet Lekeberg

Gunilla Remnert

ordförande Vänsterpartiet Lindesberg

Ulla Diedrichsen

ordförande Vänsterpartiet Ljusnarsberg

Kenneth Larsson

ordförande Vänsterpartiet Nora

Linn Josefsson

ordförande Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel