Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om ett hus blev en kamp mot byråkratin

Många drömmer, precis som Mats Olofsson och Peter Eriksson, om ett hus vid en sjö. Men det planerade husbygget vid Norasjön har så här långt inneburit en snart fem år lång kamp mot byråkratin.
- Än så länge har vi bara fått renovera en pir från 1927, säger Olofsson. Men vi hoppas fortfarande få bygga våra hus.

Annons

När Mats Olofsson och Peter Eriksson fick ett muntligt förhandsbesked att det skulle vara okej att bygga två villor på en ängs- och skogsfastighet som var till salu vid Lejonbacken utanför Nora tog de chansen. Deras bud på 2,8 miljoner kronor var det högsta när fastigheten såldes och fastighetsaffären i början av 2005 var ett faktum. Eriksson och Olofsson såg fram emot att få sätta spaden i marken.

Så blev det dock inte. Nästan omgående sattes käppar i hjulen för byggandet och fortfarande fem år efter köpet har ingenting hänt på gärdet.

-Det blev problem direkt, säger Mats Olofsson. Jag vet inte varför, men plötsligt var det helt omöjligt att få bygga.

Fastigheten som Mats Olofsson och Peter Eriksson köpte gränsar till den gamla fritidsbyn Lejonbacken. Olofssons och Erikssons planerade nybyggen ligger höjdmässigt långt under den gamla bebyggelsen och de båda köparna trodde att alla skulle bli nöjda med de byggplaner de hade.

-Det var nära att vi gav upp planerna men vi tyckte ju fortfarande att vi hade rätt, säger Peter Eriksson. Vi hade ju köpt marken och flera av de boende på gamla Lejonbacken hade ju också lagt bud. Och inte tror jag att de bjöd så mycket pengar bara för att alla som ville skulle kunna plocka blommor till midsommar där. Men det får vi aldrig svaret på.

Sakta men säkert har ärendet rullat vidare. Utan att på något faktiskt sätt gå framåt. Naturintressen, miljöintressen, kulturmiljöintressen och rent praktiska detaljer som vatten och avlopp har under flera år hindrat Olofsson och Eriksson från att sätta igång sina byggplaner. Nora kommun har visat ett positivt intresse för att bebygga ytterligare ett tjugotal tomter på gärdet, i enighet med kommunens planer på att öka attraktionskraften, men motståndet mot den nya bebyggelsen har fortsatt.

-Vi ville från början inte skapa ett problem, säger Mats Olofsson. Vi fick ett förhandsbesked som var positivt och trodde nog att om vi bara gör det vi ska blir det rätt till slut. Men nu har det gått så lång tid att man undrar. Vi har försökt att tillgodose det myndigheterna har begärt, men hela tiden har det kommit nya argument för att vi inte ska få bygga.

Det största motståndet mot Mats Olofssons och Peter Erikssons planer har kommit från ett antal fastighetsägare i det befintliga Lejonbacken. Ett motstånd som Olofsson och Eriksson har svårt att förstå.

-Det är ju kloka människor som vill det bästa för Nora, säger Peter Eriksson. Och med en bebyggelse på det här gärdet skulle ju vatten och avlopp lösa sig för de befintliga fritidshusen. Vi trodde att det här var något positivt, både för Lejonbacken och för Nora kommun.

Annons