Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Du behövs” för framtiden

Vad ska man jobba med som vuxen? Valmöjligheterna är många. Kanske några av skolungdomarna fick lite hjälp med framtida yrkesval när ”Du behövs”-dagen anordnades.

Annons

Foajén i Folkets hus sjuder av aktivitet. En mängd bord har ställts fram och vid varje bord finns en yrkeskategori representerad som samtalar med skoleleverna.

– Välkomna till det offentliga rummet, säger lärare Erling Jernberg. Här finns det stationer med yrken som antingen finansieras med skatter eller med avgifter. Många av er kommer att jobba inom dessa verksamheter senare i livet.

Exempel på yrken som eleverna fick veta mer om var polis, brandman, tandsköterska, sjuksköterska, barnomsorg och lärare.

Åttan och nian

Du behövs-dagen riktar sig både till årskurs 8 och 9 på Klockarhagsskolan. Förmiddagen var det information om arbetslivet och dess förutsättningar med arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Sedan genomförde niorna studiebesök på arbetsplatser och åttorna deltog i workshops i Folkets hus.

Inte helt lätt

Vad man ska bli är inte alltid en enkel sak att svara på, men åttondeklassaren Jonas Friberg har sina funderingar på vad han kanske ska göra som vuxen medborgare i samhället.

– Jag har några halvidéer, kan man säga. Att bli polis, brandman eller lastbilschaufför.

Elin Walstad har också framtidsplaner.

– Jag funderar på att jobba på dagis. Eller på restaurang. Kanske ska jag läsa hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet, säger hon.

Niklas Lindborg Sturk siktar högt, ordentligt högt, vad gäller sina yrkesambitioner.

– Jag skulle vilja bli astronaut, säger han. Fast annars vet jag inte. När jag var yngre ville jag bli kock för jag gillar att laga mat, men det är svårt att säga vad jag vill jobba med. Det är olika olika dagar.

Annons