Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du ska kunna få bra utbildning – var du än bor

Annons

I ett starkt samhälle ska det gå att studera på bra utbildningar i hela landet oavsett var du bor. För att hela Sverige ska leva med allt vad det innebär av näringsliv och offentlig service, så behövs god till gång till utbildning i hela landet och människor med den utbildning som välfärd och näringsliv efterfrågar.

Ett verktyg för att främja detta är distansutbildning. Att kunna studera på högskolan på distans blir allt viktigare för de som senare i livet vill eller behöver kunna läsa vidare utan att flytta. Vi vill främja en ännu bättre och mer utvecklad distansutbildning som också tar hänsyn till glesbygdens behov. Därför investerar regeringen nu särskilt för detta i vårbudgeten. Det är ett första steg i arbetet med Januariavtalets punkt om att möjligheterna till distansutbildning ska stärkas.

Genom att investera i att utveckla distansutbildningen ytterligare vill vi nu skapa bättre förutsättningar ...

Tillgången till utbildning i hela landet och möjligheter att studera senare i livet blir i längden avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft. Genom att investera i att utveckla distansutbildningen ytterligare vill vi nu skapa bättre förutsättningar för att möta de nutida och framtida kompetensbehoven.

Det måste vara möjligt för personer utanför orter med yrkeshögskole- och högskoleutbildning att få möjlighet att utveckla sina kunskaper ytterligare utan att behöva flytta. Denna punktinsats för att stärka distansutbildningen blir viktig för att främja detta.

Hela Sverige ska inte bara kunna leva, det ska kunna växa. Det skapar ett starkt samhälle.

Matilda Ernkrans

Socialdemokraterna, minister för högre utbildning och forskning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel