Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyno provsköt för mycket

Länsstyrelsen har åtalsanmält Dyno Nobel för miljöbrott. Företaget ska ha provskjutit fler sprängkapslar än det haft tillstånd för.

Dyno Nobel redovisade för en månad sedan sin miljörapport för 2009 till länsstyrelsen. I rapporten framgår att bolaget under fjolåret provskjutit nästan dubbelt så många sprängkapslar som det haft tillstånd för.

Tillståndet gäller för provskjutning av 20 stycken kapslar vid 25 tillfällen per år, det vill säga totalt 500 kapslar om året. I fjol provsköts 900 kapslar, varav 650 dock hade en reducerad mängd sprängmedel.

Förklaringen till att det provskjutits så många kapslar under 2009 ska vara att företaget haft problem med vissa tändmedel, att man utvecklat nya tändmedel och att nya förpackningslösningar testats. Företaget skriver till länsstyrelsen att den reducerade laddningen innehåller 160 mg per kapsel, att jämföra med 600 mg. Därför anser man att den totala mängden detonerat sprängmedel bara uppgår till 85 procent av vad man har tillstånd för.

Länsstyrelsen anser att tillståndet är formulerat på ett sätt som gör att företaget ändå överskridit den provskjutning man haft lov att göra. Förutom ökade bullerstörningar anser länsstyrelsen också att den utökade provskjutningen resulterat i en större mängd utsläpp i luften av bly, kväve och koldioxid. Dessutom anser länsstyrelsen att företaget borde ha anmält planerna på att frångå den verksamhet det fått tillstånd för.

Gunnar Bystedt som är platschef på Dyno Nobel i Gyttorp säger att företaget inte vill kommentera ärendet.

– Men det är ingen stor grej det här. Vi hoppas att det kommer att lösa sig på bästa sätt, säger han.